Až 10 procent lidí v Česku trpí migrénou. Nové možnosti léčby najdete v Ostravě

8. prosinec 2019 08:10

Novou naději na léčbu mají lidé, kteří trpí těžkými migrénami, a ta dosavadní jim nezabírá. Od příštího roku by totiž pojišťovny mohly hradit biologické léky na migrénu. Ty blokují mozkové receptory, které silnou bolest spouštějí. Předepisovat je ale mohou jen specializovaná centra. V Moravskoslezském kraji jsou taková dvě, a to v Ostravě.

„Migréna je naprosto nepředvídatelná, nevychytatelná. Kvůli migréně jsem přišla třeba o svatbu sestry. Takže místo toho, abych zvracela na svatbě, jsem zvracela doma. V současné době nevycházím bez prášků v kabelce, protože to může přijít kdykoliv. A když to nezastavím včas, tak mne migréna odstaví i na čtyři dny,“ říká Jana Skipalová, kterou záchvaty migrény začaly trápit už před více 20 lety.

Z vlastní zkušenosti zná migrénu milion Čechů, říká neurolog Lukáš Klečka ze specializovaného centra pro léčbu migrény v Městské nemocnici Ostrava. To má v péči asi 700 pacientů s migrénou.

„Je to velký společenský problém. Zejména proto, že je to celoživotní onemocnění zatěžující velkou a dlouhou bolestí a velkým doprovodem ve smyslu stavu na zvracení, bývá výpadek zorného pole, porucha řeči – pacient je po dobu té bolesti invalidizován,“ vysvětluje neurolog.

Ostravské centrum už má zkušenosti s novou léčbou migrény pomocí biologických léků. Zatím ji tam podstoupilo asi 40 lidí. „Nová léčba je pro pacienty, u kterých selhala ta standardní a u více než jednoho preparátu. Nabízí to, že je hlava bude bolet méně, případně vůbec,“ dodává Klečka.

Lidé si tuto léčbu ale zatím musí platit sami nebo o ni požádat zdravotní pojišťovnu. „A je to na rozhodnutí revizního lékaře, zda ta léčba bude uhrazena. Čekáme na schválení pojišťovnou, což by mělo být v průběhu tří měsíců. Pak bude léčba standardizovaná a pokud pacient splní podmínky, tak léčbu obdrží,“ říká neurolog.

Do specializovaného centra se lidé dostanou na doporučení ošetřujícího neurologa. Musí počítat s delšími čekacími dobami.

autor: iha
Spustit audio

Související