Chřipková epidemie trvá v Moravskoslezském kraji už šestý týden

9. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Chřipková epidemie trvá v Moravskoslezském kraji už šestý týden, oproti minulému týdnu ale nemocných zhruba o tři procenta ubylo. Na 100.000 lidí připadalo tento týden 2524 nemocných, přičemž za práh epidemie se v regionu považuje 1700 nemocných na 100.000 obyvatel.

Hygienici nově zaznamenali čtyři úmrtí pacientů se závažnými chronickými onemocněními, celkově už v regionu v souvislosti s chřipkou zemřelo 11 lidí. ČTK to dnes sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Nejvíce nemocných je v kraji stále mezi dětmi ve věku do pěti let, kde připadá 5828 případů na 100.000 obyvatel. Výrazně ale přibylo nemocných mezi lidmi staršími 60 let, jejich množství stouplo o více než 30 procent. Co se týče území, je v kraji aktuálně nejvíce nemocných v okresech Karviná a Opava, kde na 100.000 obyvatel připadá 3000 marodů.

„V Moravskoslezském kraji nově evidujeme 23 závažných průběhů chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, což je výrazný vzestup hlášených závažných případů oproti minulým týdnům,“ uvedla Šebáková.

V předešlém týdnu hygienici evidovali devět závažných případů chřipky, celkem už jich je v kraji 57. Z nich 11 pacientů zemřelo.

„Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a výskytu závažných průběhů chřipky doporučujeme zejména imunitně oslabeným osobám, lidem s vážnými chronickými onemocněními, těhotným ženám, osobám starším 60 let vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi a neúčastnit se hromadných společenských akcí,“ uvedli hygienici.

V době chřipkové epidemie je také vhodné důkladně si mýt ruce, zejména po cestování hromadnou dopravou nebo po návštěvách nákupních center či zdravotnických zařízení.

zdroj: ČTK
Spustit audio