Člověk se nesmí vzdávat. Vzpomínka na výjimečného muže, herce Luďka Eliáše

12. červenec 2018

Přežil koncentrační tábory, letecké nálety i pochod smrti. Herec, moderátor a publicista Luděk Eliáš.  V úterý 10. července zemřel ve věku nedožitých 95 let.

Tohoto výjimečného muže, který se v životě řídil pravidlem, že se člověk nesmí vzdávat a musí se vždy pokusit něco udělat, i když všechno vypadá beznadějně, jsme si připomněli v našem vysílání dnes dopoledne v magazínu Koktejl. Interview s Luďkem Eliášem před třemi lety, u příležitosti 70. výročí osvobození Ostravy, natočila Kateřina Huberová.

„Rozhovor byl realitou v roce 2015. Když jsme dotočili, zhasla červená, tak jsme v tom hovoru ještě setrvali. A byl poměrně dlouhý. A tak během něj padl návrh z úst pana Luďka Eliáše, abychom se přesunuli a dali si k tomu vyprávění kávičku a dortík. Tak jsme to udělali, dali jsme si kávičku a dortík a možná je mi líto, že jsme se u mikrofonu nepotkali potom už v příštích časech. Ale i tohle setkání patřilo k těm, na které se nikdy v životě nedá zapomenout,“ vzpomíná na setkání Kateřina Huberová.

Zemřel čestný občan Ostravy, herec a publicista Luděk Eliáš

Luděk Eliáš

Ve věku nedožitých 95 let zemřel v úterý čestný občan Ostravy, herec, režisér a publicista Luděk Eliáš, který v minulosti působil i jako ředitel Divadla Petra Bezruče. Pohřeb se uskuteční v úzkém rodinném kruhu, sdělila ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Luděk Eliáš se narodil 29. července 1923 ve Slaném. Za německé okupace byl kvůli židovskému původu i s rodiči internován v terezínském ghettu. V roce 1956 nastoupil jako herec do ostravského Divadla Petra Bezruče, kde poté působil také jako ředitel.

Z divadla pak v roce 1966 přešel do televize. V ostravském studiu ČT pracoval jako moderátor, dramaturg a vedoucí umělecké redakce. V době normalizace byl z televize propuštěn a tak se vrátil k herecké práci.

V úterý 10. července Luděk Eliáš zemřel. Pohřeb se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

Spustit audio