Čokoládový festival, Cyklocestování, Záhady hlavolamů... Vyberte si z našich tipů

16. únor 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Čokoládový festival v Ostravě
Milovníci čokolády by si určitě neměli nechat ujít Čokoládový festival na Výstavišti Černá louka v Ostravě. Až do neděle je pro vás přichystaný pestrý program a plno čokoládových delikates. V pátek je festival otevřený od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin. Další informace o akci najdete na webu ostravského Výstaviště.

5. orlovský Masopust
V Orlové se koná tradiční Masopust. Od 14 hodin vás čeká průvod masek v čele s flašinetem a bubeníky. Přijít v masce se vyplatí, ta nejlepší totiž vyhraje v soutěži. Zahájení průvodu bude před Domem kultury.

Festival Cyklocestování
V prostorách Nové scény Vlast ve Frýdku-Místku se uskuteční tradiční cestovatelský festival Cyklocestování. Prostřednictvím besed, promítání, filmů a workshopů se můžete vydat s cestovateli na kolech do různých koutů světa. Začátek je v 18 hodin a pokračuje v sobotu. Podrobný program festivalu najdete na webu cyklocestovani.cz.

Festival Cyklocestování

Vážky ve světle knih
Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku vás zve na první komentovanou prohlídku s autorem výstavy Vážky ve světle knih. Dozvíte se mnoho zajímavostí o vážkách a publikacích věnujících se dané tematice. Začátek je v 15 hodin.

Poezie čtená i zpívaná
Všichni nadšenci poezie i hudby se mohou vydat do výškovické pobočky Knihovny města Ostravy. Čeká tu na vás recitál básníka, prozaika, divadelníka a muzikanta Milana Šťastného. Akce začíná v 15:30.

Sobota 

Masopust v Hlučíně
V Hlučíně na Mírovém náměstí proběhne tradiční lidový Masopust. Těšit se můžete na průvod masek s medvědem, který symbolizuje plodnost. Chybět nebudou ani tradiční farmářské trhy a sváteční zabijačkové hody. Začíná se v 9 hodin.

Cirkus Varius na ledě – Ostrava
Do České republiky poprvé zavítá Circus Varius se svým programem Cirkus Varius na ledě. Podívat se na ně můžete v Ostravar Aréně od 17 hodin. Diváky svými dovednostmi překvapí žongléři, iluzionisté, gymnasti, akrobati a samozřejmě klauni.

Netradiční prohlídka zámku
Tak trochu jiné únorové odpoledne můžete zažít na Frýdeckém zámku. Čeká vás tu netradiční prohlídka, při které zjistíte, jak se dříve panstvo bavilo o Masopustu. Kromě toho je k vidění i expozice o Beskydech a také aktuální výstavy zámku. Prohlídky začínají ve 13 hodin.

Ovocný sad je součástí parků obklopujících frýdecký zámek

Krkonošská pohádka v divadle
V Městském divadle Bruntál se v sobotu odehraje představení známé Krkonošské pohádky. Vyprávění pojednává o mocném pánovi hor, Krakonošovi, který vládne spravedlivě nad horami i lidmi – dobré odměňuje a zlé trestá. Začátek je v 16 hodin.

Neděle

Záhady hlavolamů
V malé výstavní síni bruntálského zámku je otevřená výstava hlavolamů. Najdete zde přes 500 hlavolamů ze soukromé sbírky pana Miroslava Kučery. Některé si budete moct i sami složit. Připraveny jsou i hádanky a rébusy s tématikou Bruntálu a jeho okolí. Výstava trvá do 28. května.

Hlavolam

Výstava „Pravěké“ kopřivové šaty
V Centru tradičních technologií v Příboře můžete zavítat na výstavu „Pravěké“ kopřivové šaty. Vznikla díky deseti letům intenzivních výzkumů a experimentů s kopřivovým vláknem. Kromě šatů prezentuje i další doplňky a součástky. Výstava trvá do 30. září.

Masopust v Opavě
I v neděli probíhají v Opavě oslavy masopustu. Můžete si užít veselou atmosféru, vychutnávat jitrnice a jelita, koláče nebo punč a dozvědět se něco o tradicích oslav. Na závěr se v 15 hodin od Ptačího vrchu vydá masopustní průvod masek, po kterém bude následovat masopustní rej.

Komentované prohlídky Ostrava / Jubilejní kolonie
V rámci komentovaných prohlídek Ostravy dnes proběhne vycházka Jubilejní kolonií. Ta před druhou světovou válkou nabídla komfortní bydlení zaměstnancům Vítkovických železáren. Sraz je před Komorním klubem ve 14 hodin.

Jubilejní kolonie v Ostravě, současný stav

Pohádkový kolotoč v Karviné
V Městském domě kultury v Karviné se koná akce Pohádkový kolotoč. Děti si samy vylosují představení, které pak zahraje divadelní soubor Harlekýn. Začátek je v 16 hodin.

West Side Story v Ostravě
Divadlo Jiřího Myrona představí legendární muzikál West Side Story. Uslyšíte známé hity skladatele Leonarda Bernsteina, jako jsou Amerika, Maria nebo Já jsem hezká. Představení začíná v 16 hodin.

autor: Renáta Václavíková
Spustit audio