Den sv. Václava, Houbařský víkend v Odrách, Spectaculo Interesse... Vyberte si z našich tipů

27. září 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou o státním svátku, v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Den sv. Václava

Ve Štramberku se koná Svatováclavská horová pouť. Začíná v 8:30. Součástí tradiční akce je mše v kostele na náměstí, pobožnosti na hoře Kotouč a program s občerstvením v Národním sadu.

Kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech hostí Svatováclavský koncert Symfonického dechového orchestru Májovák Karviná. Začíná v 18 hodin a v programu nabídne třeba dílo Richarda Wagnera.

Svátek svatého Václava si připomenete také v opavském unikátním kostele sv. Václava. Ten bude od 10 do 18 hodin zdarma přístupný k individuální prohlídce. V 16 hodin pak začne přednáška s odborníkem na dějiny umění a architekturu Martinem Pavlíčkem Svatý Václav ve výtvarném umění a architektuře. Součástí bude i komentář k největšímu obrazu sv. Václava na světě, který se nachází právě v Opavě.

Růže stolístka na kunínském hřbitově

Kunínský zámek ožije květinovými aranžemi. Tradiční akce Růže pro paní hraběnku letos uctí taky slavný rod Harrachů. Historické vazby květin připravuje přední český florista Slávek Rabušic, který povede taky komentované prohlídky.

Den sv. Václava pořádá Archeopark Chotěbuz-Podobora. Program startuje v 9 hodin. Oslavíte patrona českých zemí, přenesete se do dávných časů a dozvíte se spoustu zajímavých informací. Konat se bude i mše svatá.

Na Masarykovo náměstí do Nového Jičína vás pozveme na Svatováclavskou jízdu. Přehlídka historických motocyklů a automobilů začíná ve 13 hodin.

Den sv. Václava si odpoledne užijete taky na hradě Vikštejn. Čekají vás rytířské souboje, komentované prohlídky hradu, pohádkové představení v podání Arcus Vítkov, středověké ležení, historická katovna či jarmark.

Knihovnický den v Bohumíně
Bohumínská knihovna slaví sto let a dnes zve všechny zájemce na Knihovnický den otevřených dveří. Od 14 do 18 hodin si užijete prohlídky neveřejných prostor knihovny, vyzkoušíte si obalovat i řadit knihy a vyrobíte si magnetky. Připravena je i výstava historie knihovny.

Výlov rybníka v Komorní Lhotce
Do Komorní Lhotky můžete zajet na výlov rybníka, který místní myslivecký klub pořádá k 30 letům fungování. Program u hájenky začíná v 9 hodin a zabavíte se na celý den.

Festival Den architektury
Na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s výkladem či na přednášky můžete od 29. září až do 5. října vyrazit v rámci festivalu Den architektury, který se letos zaměřuje na výjimečná konstrukční řešení. V kraji konkrétně v Ostravě, Opavě a v Kopřivnici. Například v Ostravě se zájemci vydají po stopách světoznámého urbanisty Camilla Sitteho, který působil v Přívoze, nebo nahlédnou do nově zrekonstruovaných částí bývalé vítkovické koksovny v Dolní oblasti Vítkovice.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze

Festival čokolády a sladkostí
Do Českého Těšína zajeďte na třídenní Festival čokolády a sladkostí. Za vůní čokolády a dalších dobrot si musíte dojít na rynek Cieszyn. Akce se koná od pátku do neděle.

Exteriérová výstava v novodvorském arboretu
V parku Arboreta Nový Dvůr je k vidění exteriérová výstava o historii areálu a jeho proměnách. Panely s dobovými fotografiemi najdete u pěstebního skleníku, u zámku, před výstavním pavilonem a u chaty nad alpinem. Arboretum je přístupné od 8 do 18 hodin.

Nová sezóna v Hudebním Bazaru
Ostravský Hudební Bazar otevírá novou klubovou sezonu. Od 20 hodin vystoupí Empty Pipen a taky Hlubina. A pořadatelé slibují překvapení. V sobotu pak vystoupí kapely Zpocený voko, Magnolie a Černá kočka. Koncertní program začíná v 19 hodin.

Jiří Neduha, Zpocený voko

Dětská party v ostravském Akordu
Dětská párty ve stylu Tlapkové patroly, to je sobotní pozvánka do Ostravy. Program začíná v 15 hodin v ostravském Akordu na náměstí SNP. Součástí je diskotéka, tancování s pohádkovými postavičkami, focení s maskoty, malování na obličej a další atrakce.

Divadelní hra na zámku v Kuníně
Louisa aneb jak se zkouší láska. To je pozvánka do velkého sálu zámku v Kuníně, který prezentuje divadelní hru napsanou nejvýznamnější majitelkou zámku hraběnkou Marií Walburgou. Nedávno objevenou hru provede v obnovené světové premiéře u příležitosti roku Harrachů a slavnosti Růže pro paní hraběnku Literární klub Nový Jičín. Představení začíná v 16 hodin.

Houbařský víkend

Krajina břidlice zve na Houbařský víkend do Oder, do areálu Skalních sklepů. Přítomen bude mykolog z Muzea Beskyd, který na místě určí všechny druhy a dozvíte se od něj taky spoustu zajímavostí. Sobota je věnovaná mykologické vycházce, neděle pak výstavě a komentovaným prohlídkám.

Košík hub

Hrad Sovinec: Jak vznikají dějiny
Hrad Sovinec nabízí návštěvníkům víkendový program nazvaný Jak vznikají dějiny. Dozvíte se o životě a etiketě na gotickém hradě, zažijete dobývání hradu a nelítostné souboje různými typy zbraní.

Samosběr ovoce a zeleniny
V Sedlnicích na Příborsku se v sobotu od 8 do 12 hodin koná samosběr ovoce a zeleniny. Přímo z pole a sadu farmy Lička si nasbíráte sezónní produkty. Místo je mezi obcí Sedlnice a kruhovým objezdem u Mošnova.

Ze života chataře na horské chatě
Na horskou chatu Prašivá se můžete vypravit na besedu. Téma zní „Ze života chataře na horské chatě“ a vyprávět bude chatař, horal a cestovatel Martin Stiller. Akce začíná v 18 hodin.

Spectaculo Interesse

V neděli 1. října začíná v ostravském Divadle loutek šestidenní Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse. Letošní 14. ročník nabídne na 25 představení na téma hranic. Předvedou se soubory z Kanady, Belgie, Litvy, Francie nebo Slovinska. Z české scény si užijete například vystoupení Naivního divadla Liberec nebo královéhradeckého Divadla Drak. Podrobnosti najdete na webu Divadla loutek Ostrava.

Divadlo loutek Ostrava

Festival Bez hranic
V Českém Těšíně v neděli začíná několikadenní Mezinárodní divadelní festival Bez hranic. 32. ročník nabídne představení souborů z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. Součástí programu jsou setkání s tvůrci, workshopy a divadelní lekce pro děti, taky koncerty a výstavy.

Výstava Poločas
Do Slezskoostravské galerie můžete zajít na výstavu děl malířky Rosany de Montfort. Nese název Poločas. K vidění bude do 19. listopadu.

Čtěte také

Koncert na kunínském zámku
Na zámek do Kunína a do kostela Povýšení svatého Kříže vás pozveme na slavnostní koncert u příležitosti zahájení slavností Růže pro paní hraběnku. Koncert se koná taky v rámci festivalu Dny umění nevidomých. Začíná ve 13 hodin. Účinkují Eva Blažková a Ráchel Skleničková, poslechnete si příčnou flétnu, klavír a zpěv.

O odívání našich předků
Co nošily ďouchy pod... aneb odívání našich předků. To je název výstavy, která se v neděli 1. října otevírá v Galerii Domu kultury Orlová. Vernisáž začíná ve 14 hodin a zpestří ji přehlídka krojů Těšínského Slezska i vystoupení folklorních souborů. Výstava potrvá do konce října.

Alpaky ve Faunaparku
Faunapark ve Frýdku-Místku v neděli 1. října od 16 hodin láká na alpaky. Dozvíte se o životě těchto zvířat, budete si je moci nakrmit, pohladit a vyfotit se s nimi. Výtěžek z akce podpoří rozvoj Faunaparku.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio