Dobrovolní hasiči ze Žichlic mají novou zbrojnici

6. květen 2024 15:26

Dobrovolní hasiči ze Žichlic na severním Plzeňsku mají k dispozici novou moderní zbrojnici. Její součástí je třeba speciální komín s hodinami.

Aby si mohli pořídit nové velké auto, museli si nejprve dobrovolní hasiči ze Žichlic na severním Plzeňsku postavit novou zbrojnici. Stála téměř 30 milionů korun a většinu peněz zaplatila obec Hromnice, ke které Žichlice patří. Zbrojnice už má po slavnostním otevření, nové stavbě požehnal i místní farář. „Na tomto místě nejprve stála stodola, od 50. let 20. století tu fungovala hasičárna. Ta se několikrát přestavěla a teď jsme celou budovu zbourali a postavili novou,“ uvedl starosta Hromnic Milan Brož.

V nové zbrojnici najdeme větší garáž, speciální komín na sušení hadic, špičkové sociální zázemí pro hasiče i klubovnu. Horní zvýšené patro mohou využívat děti nebo místní spolky. „U nás bylo vždycky zvykem, že hasičárna představovala zároveň kulturní a komunitní centrum. Také je to budova krizová s možností například záloh energií. Kdyby se cokoliv stalo, ve zbrojnici můžeme stále fungovat,“ dodává Milan Brož.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio