Dočkají se konečně Jánské koupele záchrany? Nový majitel se o to chce pokusit

6. duben 2020 11:26

Jánské Koupele na Vítkovsku kdysi bývaly vyhledávanými a oblíbenými lázněmi. Téměř na samotě v údolí řeky Moravice sloužily už od 19. století. Desítky let ale chátrají, jsou opuštěné, poničené a žádnému z majitelů se zatím nepodařilo je zachránit. Celý areál teď získal nový vlastník. A chce obnovit staré kolonády.

Vody je tady pořád dost, ukazuje starosta Starých Těchanovic (SNK), pod které patří Jánské Koupele, Luděk Kozák. Hůř jsou na tom altány, některé hostinské domy. Pořád je ale vidět zašlá sláva místních uhličitých koupelí ver spojení s okolní přírodou. Doufá, že se tato památka nakonec nerozpadne úplně.

„Doufejme, že se to konečně podaří, aby se sem turisté zase vrátili. Nejhorší, co se tady může dít, je řádění vandalů. Altán v parku byl zničen během měsíce. Myslím, že zájem lidí o lokalitu bude velký, když se sem zainvestuje,“ říká starosta.

Novým majitelem opuštěných lázní je firma Karla Ležatky, ostravského podnikatele a advokáta. Plány má. Chce lázně oživit, domluvit se s památkáři, ale netuší, kdy s tím bude moci začít.

Půl miliardy do zmrtvýchvstání

Logo

„V současné době vůbec nikdo neví, jak dlouho budou trvat opatření, která tady máme, ani jaký reálný dopad budou mít na turistický respektive lázeňský ruch. A ani jaký dopad budou mít do oblasti bankovnictví, protože celý projekt bude finančně poměrně hodně nákladný,“ řekl už dříve Ležatka.

Možná až půl miliardy korun do zmrtvýchvstání lázní, které měly poslední sezónu v roce 1940. Po válce sloužily jako ozdravovna a rekreační středisko. Poslední hosté opustili Jánské koupele před čtvrt stoletím. Dnes tady jen čas od času zastaví auto a lidé si místo duchů s pozůstatky starých německých nápisů fotografují.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související