Expedice K2

26. květen 2011

Téměř dva měsíce jsme vám přinášeli pravidelné informace o cestě moravskoslezských horolezců na nejobtížnější horu světa K2. Výprava se počátkem srpna vrátila domů; zdolat vrchol se expedici vedené Leopoldem Sulovským kvůli nepřízni počasí, bohužel, nepodařilo. Prostřednictvím našich webových stránek si ale můžete (kdykoli budete chtít) ony napínavé okamžiky připomenout. Přejeme vám zajímavé a napínavé čtení, případně i poslech...

Logo


Skupina českých horolezců se vydala pokořit K2 (23.05.2005; více...)
Horolezci ze severní Moravy a Slezska chtějí zdolat druhou nejvyšší horu světa K 2. Devítičlennou skupinu lidí z Ostravy, Havířova a Frýdku-Místku vede Leopold Sulovský, první český pokořitel Mount Everestu. Na skoro tříměsíční expedici na hranici Číny a Pákistánu se horolezci vydali v neděli.

Expedice K2 dorazila do základního tábora (06.06.2005; více...)
Devítičlenná expedice horolezců ze severní Moravy a Slezska na druhou nejvyšší horu světa má za sebou první důležitou část. Včera se pod vrcholem K2 dostala do základního tábora a může tak podle plánu dál pokračovat v přípravě na zdolání této Hory hor.

Vše podle plánu, střevní potíže nevyjímaje (08.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol planety K2, vedená Leopoldem Sulovským, si už několik dnů užívá pobytu v základním táboře. Stráví v něm zhruba měsíc a půl, během kterého se pokusí vytvořit podmínky k výstupu na 8611 metrů vysoký vrchol.

Expedice začala budovat první výškový tábor (10.06.2005; více...
Expedice českých horolezců na druhý nejvyšší vrchol planety K2 pokračuje bez větších problémů. Všech devět členů je v pořádku a po několika dnech strávených v základním táboře začali dnes ráno, pod vedením Leopolda Sulovského, budovat první výškový tábor.

Horolezci se chystají na druhý výškový tábor (13.06.2005; více...)
Horolezecká expedice, vedená Leopoldem Sulovským, na druhou nejvyšší horu světa K2 pokračuje podle plánu budováním výškových táborů. Ten první už mají ostravští horolezci za sebou. Vybudovali ho ve výšce kolem 5900 metrů. Teď se chystají na další.

Expedice vybrala místo pro druhý výškový tábor (15.06.2005; více...)
Ostravská horolezecká expedice na druhou nejvyšší horu světa K2 pokračuje ve velmi rychlém tempu. Lezcům pod vedením Leopolda Sulovského se na přelomu týdne podařilo vybudovat první výškový tábor a jak nám dnes v poledne potvrdil jeden z členů expedice Petr Valchař, začaly přípravy k vybudování dalšího klíčového bodu výstupu.

Horolezci si postupně zvykají na prostředí a výšku (17.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhou nejvyšší horu světa K2 pokračuje bez větších problémů. Lezci pod vedením zkušeného Leopolda Sulovského by měli během víkendu dobudovat druhý tábor ve výšce nad šest tisíc metrů a pochopitelně stále pokračují v aklimatizaci.

Jak se buduje výškový tábor a záludnosti hory (20.06.2005; více...)
Česká horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol světa K2 je na cestě už měsíc. Pozorní posluchači Českého rozhlasu Ostrava určitě ví, že se snažíme pravidelně třikrát týdně zavolat na satelitní telefon a přiblížit vám co nejvěrohodněji samotný průběh náročného výstupu. Dnes se nám bohužel nepodařilo spojení navázat. A to je možná ideální příležitost k tomu, abychom se řekli o 8611 metrů vysoké hoře několik podrobností.

Kvůli bolestem zubů zřejmě přijde expedice o jednoho člena (21.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol světa K2 stále postupuje podle plánu. Horolezci pod vedením zkušeného Leopolda Sulovského vybudovali druhý výškový tábor a vynáší potřebný materiál do výšky sedm tisíc metrů, kde bude stát trojka.

Členové expedice změnili systém práce jednotlivých skupinek (23.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol planety K2 pokračuje stále podle plánu. Ostravští lezci se snaží vybudovat třetí výškový tábor těsně pod sedmi tisíci metry. Pak už by jim na vrchol chybělo, v uvozovkách, jen šestnáct set metrů.

I přes bolesti zubů jednoho z členů pokračuje expedice v plném počtu (24.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol planety K2 pokračuje stále podle plánu. Ostravští lezci se snaží vybudovat třetí výškový tábor těsně nad sedmi tisíci metry. Pak už by jim na vrchol chybělo, v uvozovkách, jen šestnáct set metrů.

Petr Valchář kvůli zubům vzdal výstup na K2 (27.06.2005; více...)
Expedice horolezců z Moravskoslezského kraje na druhý nejvyšší vrchol planety K2 už vybudovala třetí výškový tábor a dál pokračuje směrem k vrcholu. Vyskytl se ale první vážnější problém. Jeden z členů expedice Petr Valchař se vydal na cestu domů. Problémy se zuby mu nedovolily dál setrvat v základním táboře a pomáhat kamarádům.

Třetí výškový tábor stojí, dorazily další výpravy (28.06.2005; více...)
Česká horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol světa K2 dosáhla výšky sedmi tisíc metrů, kde vybudovala třetí tábor. Postupuje tedy prozatím podle plánu. Avšak tým vedený zkušeným Leopoldem Sulovským už čítá pouze osm členů. Petr Valchař musel výpravu kvůli bolestem zubů opustit a vrací se zpět do Česka. Jinak ovšem panuje mezi lezci dobrá nálada, kterou umocňuje příjemné počasí.

Sulovský: Na vrchol jen se zásobou suchých ponožek (29.06.2005; více...)
Již více než tři týdny jsou čeští horolezci, vedeni zkušeným Leopoldem Sulovským, pod stěnou druhé nejvyšší hory K2. Do základního tábora dorazili 6. června a nyní již mají vybudován třetí tábor ve výšce přes sedm tisíc metrů. Dnes se nám, bohužel, do základního tábora pod 8611 metrů vysokou horou dovolat nepodařilo, ovšem z textové zprávy víme, že k žádným vážným problémům nedošlo.

Horolezci odkládají další výstup, má se zhoršit počasí (30.06.2005; více...)
Horolezecká expedice na druhý nejvyšší vrchol planety K2 se dostala do výšky sedm tisíc metrů, ovšem další postup nebude už tak jednoduchý, jako doposud. Postup do čtvrtého výškového tábora zatím zastavili, nejméně na týden se má totiž zhoršit počasí.

Počasí zastavilo postup k vrcholu, horolezci odpočívají (01.07.2005; více...)
Nepřízeň počasí zastavila další postup horolezecké expedice, vedené Leopoldem Sulovským, na druhou nejvyšší horu planety K2. K vrcholu zbývá českým lezcům přes patnáct set metrů, pro nejbližší dny však plánují první delší odpočinek.

Sulovský: útok na vrchol přijde za dva týdny (04.07.2005; více...)
Expedice moravskoslezských horolezců na druhý nejvyšší vrchol planety K2 se potýká s velmi nepříznivým počasím. Na čínsko-pákistánském pomezí už tři dny hustě sněží. Horolezcům proto nezbývalo nic jiného než přerušit práce na budování výškových táborů a v základním táboře přečkat řádění živlů. Už zítra se má ale počasí zlepšit.

Čas na výstup se krátí, bude chybět aklimatizace (07.07.2005; více...)
Osmičlenné expedici moravskoslezských horolezců zbude zřejmě jediný pokus na dobytí vrcholu druhé největší hory světa K2. Tým, v jehož čele stojí Leopold Sulovský, se už týden potýká s velmi nepříznivým počasím. Kvůli hustému sněžení jsou prakticky uvězněni v základním táboře a krátí se jim čas na zdolání vrcholu.

Expedice se připravuje k závěrečnému výstupu (08.07.2005; více...)
Osmičlenná skupina horolezců ze severní Moravy a Slezska je stále v základním táboře pod druhým nejvyšším vrcholem světa K2. Počasí už se trochu zlepšuje, takže v dalších dnech by se lezci mohli dostat do vyšších táborů a pak zaútočit na vrchol.

Petr Valchář je i po návratu do Česka s expedicí v kontaktu (09.07.2005; více...)
Havířovský horolezec Petr Valchář, který musel opustit výpravu na druhý nejvyšší vrchol světa K2, už je zpátky v České republice. Předčasně se vrátil kvůli silné bolesti zubů. Zbývajících osm členů expedice v čele s Leopoldem Sulovským zůstává v pohoří Karakorum.

Vystoupit na vrchol K2 chtějí postupně všichni (11.07.2005; více...)
Posledních dvanáct dnů mají čeští horolezci, vedeni Leopoldem Sulovským, na zdolání druhého nejvyššího vrcholu světa K2. Prozatím dosáhli výšky 7250 metrů a v nejbližších dnech se pokusí vybudovat čtvrtý výškový tábor v osmi kilometrech.

Úspěšné zakončení expedice ohrožuje nepřízeň počasí (13.07.2005; více...)
Čeští horolezci, kteří se pokouší vystoupit na druhý nejvyšší vrchol planety K2, stále bojují s počasím. Kvůli hustému sněžení se museli vrátit zpět do základního tábora a na další práce ve stěně 8611 metrů vysoké hory musí trpělivě čekat.

Úspěšné zdolání vrcholu se přesouvá do teoretické roviny (15.07.2005; více...)
Zřejmě už jen teoretickou naději na zdolání druhé nejvyšší hory světa K2, má česká expedice vedená Leopoldem Sulovským. Za týden musí opustit základní tábor a prozatím se, především kvůli nepřízni počasí, její členové dostali pouze do výšky 7250 metrů.

Výprava by měla být ve stěně a budovat čtvrtý tábor (18.07.2005; více...)
Už jen posledních pět dnů má horolezecká expedice vedená Leopoldem Sulovským na zdolání druhé nejvyšší hory světa K2. Prostřednictvím satelitního telefonu vám od samého začátku cesty nabízíme nejčerstvější informace. Dnes se nám bohužel s expedicí spojit nepodařilo, a tak vám připomeneme alespoň nejdůležitější fáze dosavadního průběhu a poslední informace, které o expedici máme.

Moravskoslezská výprava na K2 musela svůj boj vzdát (20.07.2005; více...)
Pokus o zdolání druhé nejvyšší hory světa K2 expedici vedené Leopoldem Sulovským definitivně nevyšel. Lezci sice využili dobrého počasí v posledních třech dnech, vystoupali až do třetího výškového tábora, ovšem posledních patnáct set metrů už nebylo v jejich silách. Dnes v poledne to potvrdil jeden z členů výpravy Milan Sedláček.

Moravskoslezská expedice na K2 se vrací domů (21.07.2005; více...)
Horolezecká expedice, vedená Leopoldem Sulovským, na druhou nejvyšší horu světa K2 skončila neúspěšně. Lezcům se především kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám nepodařilo zdolat 8611 metrů vysoký vrchol a už zítra se vrací zpět domů.

Sulovský: Tým na to měl, chybělo nám štěstíčko (10.08.2005; více...)
Druhá nejvyšší hora světa K2 letos prozatím nepustila na svůj vrchol žádného horolezce. Jedna výprava za druhou odjíždí právě v těchto dnech ze základního tábora a výjimkou nebyla ani ostravská expedice vedená Leopoldem Sulovským. Přestože vrcholu nedosáhli, je Sulovský s výpravou spokojen.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.