Jak kořenovou zeleninu povýšit na delikatesu, poradí kuchař Jan Kostka
Zaměříme se na zpracování zásob loňské úrody. Dáme vám například tip na to, jak vykouzlit skvělý pokrm ze sušených či sterilovaných hub a poradíme, jak správně připravit jídlo ze zamražené zeleniny.
V zimě jsou rajčata a papriky hodně drahé a ještě kolikrát ani nemají žádnou chuť. Na druhou stranu máme jedinečnou příležitost dovést k dokonalosti petržel, celer, mrkev či pastinák. Zkrátka kořenovou zeleninu povýšit na delikatesu. A Jan Kostka vám řekne, jak na to.
Pastinák zapečený s hruškou a gorgonzolou (modrým sýrem)
Hruška s pastinákem – nakrájené na plátky – osolit, přidat oblíbené bylinky, smíchat s olivovým olejem a poskládat na pekáček. Přikryté péci v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut. Pak odkryjeme a zasypeme gorgonzolou (pokud nemáme rádi, můžeme použít parmazán), necháme sýr roztéci a podáváme. Dobrou chuť!
Růžičková kapusta – otužilá bomba pro naše zdraví, kterou ale mnoho lidí nemusí. Připomeneme prospěšnost a užitečnost této zeleniny a dáme atraktivní tipy na úpravu.
Řeč přijde také na houby, pórek, luštěniny, pohanku a řeřichu a zaměříme se na zpracování zvěřiny. S Janem Kostkou připomeneme i pravidla pro správné rozmrazování potravin.
Související
-
K houbám víno raději ne, radí gastronomové. A k dýním?
Tématem naší Poradny je jídlo z dýní a hub. Našimi hosty byli středoškolští učitelé odborných gastronomických předmětů Pavel Voborník a Jan Kostka.
-
Pohanka je nenápadná kráska, která se vrací do našich kuchyní. Jak ji připravit?
Pokud hledáte potravinu, ve které se v ideálním poměru snoubí sacharidy, bílkoviny, tuky i vláknina, pak sáhněte po pohance, kterou ocení snad všichni.
-
Nepotřebujete výživové poradce. Stačí poslouchat vlastní tělo, říká Margit Slimáková
Farmakoterapie je už hašení požárů – kdybychom se o sebe dobře starali, zdravě jedli, nekouřili a hýbali se, tak dokážeme těm nejběžnějším nemocem zabránit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.