Jak kořenovou zeleninu povýšit na delikatesu, poradí kuchař Jan Kostka

23. únor 2021

Zaměříme se na zpracování zásob loňské úrody. Dáme vám například tip na to, jak vykouzlit skvělý pokrm ze sušených či sterilovaných hub a poradíme, jak správně připravit jídlo ze zamražené zeleniny.

V zimě jsou rajčata a papriky hodně drahé a ještě kolikrát ani nemají žádnou chuť. Na druhou stranu máme jedinečnou příležitost dovést k dokonalosti petržel, celer, mrkev či pastinák. Zkrátka kořenovou zeleninu povýšit na delikatesu. A Jan Kostka vám řekne, jak na to.

Pastinák zapečený s hruškou a gorgonzolou (modrým sýrem)

Hruška s pastinákem – nakrájené na plátky – osolit, přidat oblíbené bylinky, smíchat s olivovým olejem a poskládat na pekáček. Přikryté péci v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 minut. Pak odkryjeme a zasypeme gorgonzolou (pokud nemáme rádi, můžeme použít parmazán), necháme sýr roztéci a podáváme. Dobrou chuť!

Růžičková kapusta – otužilá bomba pro naše zdraví, kterou ale mnoho lidí nemusí. Připomeneme prospěšnost a užitečnost této zeleniny a dáme atraktivní tipy na úpravu.

Řeč přijde také na houby, pórek, luštěniny, pohanku a řeřichu a zaměříme se na zpracování zvěřiny. S Janem Kostkou připomeneme i pravidla pro správné rozmrazování potravin.

autor: Eva Panošová
Spustit audio

Související