Kam pro betlémské světlo, vánoční lyžování, živý betlém... Vybírejte z našich tipů

21. prosinec 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Upozornění: S ohledem na státní smutek mohou pořadatelé některé akce měnit, odložit nebo úplně zrušit.

Pátek 22. prosince

Brouci v Novém Jičíně
Na Masarykově náměstí v Novém Jičíně si od 15:30 můžete vychutnat koncert dětské kapely Brouci z Českého Těšína. Doprovázena je profesionálními hudebníky a předvede vánoční program plný koled a písní, které vás dostanou do vánoční pohody.

Běh o vánočního kapra
Tělovýchovná jednota Olympia Bruntál zve na Běh o vánočního kapra. Akce se koná na náměstí Míru od 17 hodin. Nejlepší závodník a závodnice v každé kategorii získají živou vánoční rybu, kterou si osobně vyloví.

Na Náměstí ČSA v Českém Těšíně si od 16 do 17 hodin můžete přijít s lucerničkou nebo svíčkou pro plamínek Betlémského světla.

Výstava krakovských jesliček
Na unikátní výstavu krakovských jesliček, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO, se můžete podívat v ostravské Vile Hanse Ulricha. K vidění jsou do konce prosince.

Betlémy z Evropy, Afriky i Jižní Ameriky
Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku vystavuje betlémy z Evropy, Afriky i Jižní Ameriky. Prohlédnout si je můžete až do 14. ledna. Exponáty pocházejí z muzejních sbírek, část pak ze sbírky Jaromíra Tlustého, který shromáždil africké a jihoamerické betlémy.

Sobota 23. prosince

Popelka na ledě
Do ostravské Ostravar Arény vás pozveme na muzikál na ledě Popelka. Show začíná ve 14 hodin. Výpravné představení si užije celá rodina. V hereckých a pěveckých rolích se představí Pepa Vojtek, Dana Morávková, Tomáš Savka či Vlastimil Harapes. A účinkuje taky mezinárodní krasobruslařský soubor sportovců ze sedmi zemí.

Betlémské světlo anebo Pojďme spolu do Betléma. To je akce, na kterou vás od 16 hodin pozveme na Zámek Kravaře. Pořádá ji farnost ve spolupráci s městem. S sebou si vezměte vhodnou lucernu nebo krytou svíčku.

Betlémské světlo si můžete převzít v určených časech taky v obecních kaplích v místních částech Hradce nad Moravicí.

A se svíčkou můžete pro Betlémské světlo zajít třeba i do kostela sv. Valentina v Bravanticích. K dispozici bude od 17:30.

Prohlídky zámku Fryštát
Do Karviné vás pozveme na zimní prohlídky zámku Fryštát. Prezentuje styl bydlení posledních majitelů, rodiny Larisch-Mönnichů. Vybrat si můžete ze dvou okruhů.

Stromový betlém ve Frýdku-Místku
Ve Frýdku-Místku v Sadech Bedřicha Smetany si nejlépe po setmění můžete udělat vycházku k Stromovému betlému. Autorem díla je místní výtvarník Oldřich Morys, který v kulatině staré lípy vytvořil malé pokojíky s motivy Vánoc – štědrovečerní večeři, prodej kaprů na ulici, anděly i jesličky s Ježíškem. Všechny scény jsou nasvícené. Betlém je k vidění do 7. ledna.

Turistické informační centrum Hukvaldy zve do rodného domu Leoše Janáčka na výstavu obrazů a kreseb Ivety Axmanové. K vidění je do konce prosince. Stejně jako výstava Moniky Hoňkové nazvaná Umění tužkou.

Neděle 24. prosince

Vánoční bruslení a lyžovačka
Na Skalce v Ostravě se od 9 hodin koná Vánoční bruslení s koledami a taky Vánoční lyžovačka. Lyžovat můžete už od 7:30.
Na Vánoční lyžovačku na Štědrý den můžete zajet i do Ski Arény Karlov. K dispozici bude i testování lyží.

Živý betlém
Do Ludgeřovic vás pozveme na Živý betlém. Přijďte ve 14:30 do kostela sv. Mikuláše. Letošní příběh bude o tom, jak svatý František vytvořil první jesličky. V 15 hodin začíná půlnoční mše svatá pro rodiny s dětmi.

A tradiční Zpívání koled chystají taky v Borové na Hlučínsku. Na náměstí začíná ve 12 hodin. Přibrat můžete lucerničky, protože domů si můžete odnést Betlémské světlo.

A ve 14 hodin si na Mírovém náměstí v Hlučíně počkejte na zapálení čtvrté adventní svíce panem Josefem Hlubkem. Rozdávat se taky bude Betlémské světlo.

Vánoční mše
Na vánoční mši můžete na čtvrtou neděli adventní v 9 hodin zajít do kostela sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí. V 15 hodin začíná mše svatá s hudebním doprovodem liturgické scholy a ve 22 hodin slavnostní půlnoční, kterou doprovodí i orchestr a sbor.

Udělejme na Vánoce radost dětem
Skaut Stará Bělá zve na akci nazvanou Udělejme na Vánoce radost dětem. Na Štědrý den při mši svaté v 15 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého pořádá starobělské středisko každoroční sbírku dárků pro děti ze sociálně slabých rodin, které tráví vánoční svátky v azylových domech.

Spustit audio