Když vás včelaření unese natolik, že vedete a zvelebujete muzeum. Poslechněte si příběh Marie Knödlové

6. prosinec 2020

V rodině Marie Knödlové včelařili už její předci. Ona sama se pro věc nadchla tak, že už léta vede v Chlebovicích Včelařský naučný areál s muzeem. Najdete v něm i Včelí obchůdek a nově  je Včelařský areál také jedním ze zastavení na Medové naučné stezce.

Včelařské muzeum s naučným areálem v Chlebovicích letos slaví své čtvrtstoletí. V roce 1995 zahájilo v budově bývalého Fojtství v Chlebovicích činnost muzeum a skanzen, po dalších rekonstrukcích pak byl zpřístupněn naučný včelín a naučná zahrada se včelařsky významnými rostlinami. V současné době zde také sídlí Český svaz včelařů, ZO Frýdek-Místek.

Celý Včelařský naučný areál v Chlebovicích slouží široké veřejnosti ke vzdělávání v oboru včelařství. Za poslední léta je s ním už neodmyslitelně spjatá včelařka Marie Knödlová, jejíž zájem o včelaření přerostl postupně v celoživotní vášeň a práci na plný úvazek. Své řemeslo také předává nejmladší generaci a každoročně je spoluorganizátorkou Letní školy včelaříků.

U příležitosti 25. výročí muzea také vyšla kniha Včelařský areál v proměnách času, do které můžete nahlédnout přímo na webu Včelařského muzea.

Spustit audio

Související