Ke kritikům terminálu na ostravském Hranečníku se přidalo hejtmanství

16. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Stížnosti na nový přestupní terminál na okraji Ostravy neustávají. Ke kritikům se přidalo i hejtmanství. Podle něj tam chybí třeba parkovací místa.

Terminál je v provozu jen několik měsíců a stěžují si na něj lidé z Karvinska, kteří tam přesedají z příměstské dopravy na tramvaje. Vadí jim, že do práce nebo do škol teď cestují delší dobu. Ostravská radnice ale stomilionovou investici hájí. A slibuje zlepšení služeb.

„Já jezdím do Ostravy z Orlové a prodraží se mi to teď. Počítala jsem to a jedna cesta mě teď vyjde na 60 korun,“ počítá paní Helena. „Nemyslím si, že by to bylo výhodnější. A proč to tady je? Tady to byl vždycky konec světa,“ směje se.

„Dříve jsem až domů dojel za 30 minut, teď jedu až 54 minut a to mi nesmí ujet přípoj. Musím jednou nebo dvakrát přestupovat, prostě to nic nepřineslo,“ říká Michal Juřina, který dojíždí z Václavovic. „Když jedu autem, jsem v centru maximálně za 20 minut. Tak je přece nereálné, abych toto absolvoval běžně,“ dodává.

Terminál kritizuje i náměstek hejtmana pro dopravu Daniel Havlík (ČSSD). „Pokud se chceme tvářit, že Ostrava bude moderním velkoměstem s tím, že by měla být zastavována individuální doprava na hranicích města, tak skutečně by to mělo být na hranicích města nikoli na terminálu Hranečník, který v podstatě je ve městě. Navíc víme, že tam není zatím nedostatek parkovacích ploch,“ říká náměstek.

Podle města je terminál v pořádku a čekají ho jen drobné změny. „Z dopravního hlediska určitě plní svou úlohu. Každá změna vždy přináší diskuze. Stejně tak i po otevření Hranečníku jsme dostávali reakce obyvatel, kteří nebyli zcela spokojeni. V současné době si ale lidé komfortní přestup na tramvaje pochvalují,“ oponuje kritikům mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Podle ní zbývá oplotit parkoviště, které bude nonstop hlídané. „Řidiči, kteří přesednou na městskou hromadnou dopravu, budou mít parkoviště za symbolický poplatek,“ dodává. Cestující se prý brzy dočkají i trafiky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio