Knihovny otevřely, čtenáři už si zase mohou vybrat knihu v regálu a nespoléhat jen na internet

Ještě minulý týden si knihy kvůli koronavirovým opařením objednávali po telefonu a vyzvedávali bezkontaktně. Od pondělí si lidé můžou do knihovny přijít vybrat čtení osobně.

Čtenářům se otevřela i Šmidingerova knihovna ve Strakonicích. „Samozřejmě jsem ráda, chyběla mi možnost výběru na místě,“ pochvalovala si paní Jana.

Ředitelka strakonické knihovny Andrea Karlovcová potvrdila, že lidé měli z opětovného otevření knihovny radost. „Všichni jsou rádi, děvčata už dostala přehršel bonboniér, čokolád a dalších dobrot, kterými nám lidé děkují za naše služby. I pro nás je to velká úleva, že konečně vidíme toho koncového uživatele a můžeme mu služby přizpůsobit na míru,“ popsala.

Čtěte také

O bezkontaktních výpůjčkách ale knihovna uvažuje i do budoucna. „Zvažujeme, že bychom zařídili něco jako knihobox, kde by bylo možné si knihy 24 hodin denně vyzvedávat, to už v knihovnickém světě funguje. Jinak zachováváme systém objednávek, který jsme zavedli pro tuto dobu, a zatím můžu říct, že to lidé využívají i nyní po otevření,“ uvedla ředitelka.

V knihovně musí lidé nyní dodržovat hygienická opatření. To dopadá hlavně na dětské oddělení. „Děti byly zvyklé, že si tu sednou do sedacího vaku nebo zalezou do čtenářské nory, ale to teď prostě nejde,“ řekla knihovnice Marcela Rejková.

Knihovny jsou od pondělí otevřené hlavně pro výpůjčky. Studovnu nebo veřejný internet zatím stále lidé využívat nemůžou.

Spustit audio

Související