Knižní festival, 200 let Bedřicha Smetany, Šikmý kostel... Vyberte si z našich tipů

29. únor 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou, která je tentokrát hodně propojena s rozhlasovým vysíláním.

Knižní festival Ostrava 2024

Ostravské výstaviště Černá louka zaplaví nové tituly knih. V pátek tam totiž začíná Knižní festival. Bohatý doprovodný program dvoudenní akce slibuje i setkání s řadou spisovatelů a osobností, například Josefem Maršálkem, Alenou Morštajnovou či Antonínem Panenkou.

Nakladatelská scéna je už tradičně provázaná s rozhlasem – s ČRo Dvojkou, některé body programu se budou vysílat i živě. Jako například Blízká setkání, kde hostem bude Nina Špitálníková. Vysílání z Černé louky začíná v pátek v 11:00. V sobotu v poledne se pak na rozhlasových vlnách můžete těšit na Dalibora Gondíka.

Součástí festivalu jsou také autogramiády. Kromě podepsané knihy Aleny Mornštajnové můžete mít doma v knihovničce i dílo s autogramem Dity Pepe, Arnošta Vašíčka, Richarda Konkolského či Antonína Panenky.

Podrobnosti o celé akci najdete na webu kniznifestival.cz a dodejme ještě, že současně s Knižním festivalem se na výstavišti Černá louka koná i festival Dovolená.

Spisovatelka Alena Mornštajnová

Lenka Dusilová, Permoník a JFO v Gongu
V multifunkční hale Gong v ostravských Dolních Vítkovicích vystoupí v pátek Lenka Dusilová spolu s dalšími muzikanty, karvinským Koncertním sborem Permoník a Janáčkovou filharmonií Ostrava. Koncert propojí klasickou hudbu s keltskou a africkou world music. Začátek je v 18 hodin.

Jakub Jalůvka v Novém Jičíně
Na křest nové desky Jakuba Jalůvky můžete v pátek večer vyrazit do novojičínského Klubu galerka. Koncert novojičínského rodáka, který vystoupí společně s kapelou, začíná ve 20 hodin.

Vinařský ples v Pokladu
A na vinařský ples lákají pořadatelé do kulturního domu Poklad v Ostravě. K tanci tam bude hrát orchestr Martina Kumžáka a cimbálová muzika Grunt. Ples se koná v pátek se začátkem v 19 hodin.

Smetana 200

V sobotu 2. března uplyne přesně 200 let od narození Bedřicha Smetany. Autorovi Mé vlasti bude celý první březnový víkend věnovat hlavně rozhlasová stanice Vltava. V jejím programu nebude chybět beseda a přímý přenos galakoncertu z Národního divadla nebo živé vysílání nového snímku Smetanovy opery Dvě vdovy v podání předních sólistů a Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Robertem Jindrou.

Veškeré podrobnosti najdete na webu Vltavy.

Mladý Bedřich Smetana

Výstava dvou moravských výtvarnic v Bílovci
Přijměte pozvání na výstavu dvou moravských výtvarnic, Miroslavy Rychtářové a Věry Katky Tatarkovičové. Svoji tvorbu umělkyně představí v Galerii MonAmi v Bílovci. Vernisáž začíná v pátek v 17 hodin.

Fotografická výstava na čerstvém vzduchu
V opavských Arkádách v Dvořákových sadech je k vidění nová výstava fotografií. Dokládají historii českého gymnázia v Opavě. Venkovní výstava, kterou připravili učitelé z Mendelova gymnázia, je přístupná bez omezení.

Šikmý kostel 2

Hrdinové románové trilogie Karin Lednické už podruhé ožijí na rozhlasových vlnách. Ženka, Julka, Barka,  Anuška, Wojtek, Fanka a Halka. To jsou hrdinové druhého dílu trilogie Karin Lednické Šikmý kostel. Tentokrát se ocitáme na Karvinsku let 1921 až 1945, v době plné historických i osobních dramat.

Čtěte také

Ale jsme teprve na počátku. Barčina Ženka chodí do české školy a nemá to vůbec lehké ve škole, mimo školu, ba ani u rodinného stolu. Premiéru první části dvacetidílné rozhlasové četby z druhého dílu románu Karin Lednické Šikmý kostel uslyšíme v Rozhlasovém listování v neděli v 15:30.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.