Knižní festival s Karin Lednickou, galakoncert Májováku... Vyberte si z našich tipů

3. březen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Knižní festival Ostrava
Čtvrtý ročník Knižního festivalu Ostrava zve dnes a zítra na nabitý program s výjimečnými hosty a horkými knižními novinkami. Na Černé louce potkáte knižní nakladatele, autory, herce i režiséry. Na slavnostním zahájení v 11 hodin například spisovatelku Karin Lednickou coby hosta Blízkých setkání Aleše Cibulky, nebo v 15 hodin Karolínu Zoe Meixnerovou, autorku Průvodce literární hysterií 19. století, která v netradičním světle přibližuje známé české literáty. V sobotu pak festival zve na besedu se spisovatelkami Kateřinou Tučkovou a Karin Lednickou, která začíná ve 14:30, nebo na setkání s hercem, režisérem a spisovatelem Jiřím Mádlem, který v 16:10 představí svůj románový debut Přitažlivost planety Krypton.

Souběžně s Knižním festivalem je na Černé louce přístupný veletrh Dovolená, pokud stojíte o zajímavé tipy nejen na léto.

Skleněná krása v Opavě
Knihovna Petra Bezruče v Opavě zve na výstavu šperků a doplňků ze skla s názvem Skleněná krása. Ve vitrínách v dospělém oddělení je k vidění do konce května.

Karel Kryl v Minikině
Minikino Ostrava v pátek od 19:30 promítne hudebně poetický snímek Dušana Rapoše z roku 1993 s názvem „Karel Kryl – Kdo jsem...?“. Jde o poslední životní zpověď Kryla, od jejíhož vzniku letos uplyne třicet let. Jako bonus uvidíte krátký film o filmu nazvaný „Bratříčku, zavřel jsi vrátka...“. V programu je i beseda s režisérem.

Ludgeřovická 15
V Ludgeřovicích se v sobotu koná běžecký závod Ludgeřovická 15. Čtrnáctý ročník závodu začíná v 8:30 a nabízí tratě na 15 a 3 kilometry a taky dětské běhy na sto metrů. Místem konání je areál u hřiště TJ Ludgeřovice.

Láska přijde tmou
Galerie Octopus rýmařovského Městského muzea zve v sobotu v 16 hodin na zahájení nové výstavy brněnské vizuální umělkyně Venduly Chalánkové nazvané Láska přijde tmou. Představí originální ilustrace, komiksy a obrazy autorky. Ve stejném okamžiku představí novou výstavu muzejní Galerie Pranýř, a to cyklus grafik zpěváka, saxofonisty a výtvarníka Mikoláše Chadimy.

Před divadlem na fotovýstavu
Galerie Opera v ostravském Divadle Jiřího Myrona prezentuje snímky, které polský fotograf Marcin Giba pořídil pomocí dronu nad Horním Slezskem. Zachycují haldy kolem uhelných dolů, zasněženou krajinu nebo různé struktury vybudované lidmi. K vidění jsou do 22. března vždy hodinu před představením.

Procházka Koblovem
S Ostravskými pěšinami můžete v sobotu vyrazit na komentovanou vycházku Koblovem. Začíná ve 14 hodin, sraz je v ulici Koblovská na autobusové zastávce Lámař. Poznáte historii Koblova, na jehož katastru zanechali stopy již pravěcí lidé.

Galakoncert ke 115. výročí orchestru Májovák
Městský dům kultury Karviná zve v neděli v 16:00 na slavnostní galakoncert ke 115. výročí orchestru Májovák. Symfonický dechový orchestr z Karviné s dirigentem Filipem Urbanem a trombonistou Matúšem Krpelanem zahraje mimo jiné skladby Bedřicha Smetany nebo Antonína Dvořáka.

Josef Pleskot Ostrava
Do konce března je prodloužena výstava nazvaná Josef Pleskot Ostrava v Galerii Gong v Dolních Vítkovicích. K vidění je nevšední instalace projektů, skic, modelů a fotografií realizovaných staveb architekta.

Curling v Ostravě-Porubě
Český svaz curlingu pořádá v neděli na Zimním stadionu v Ostravě-Porubě Den otevřených dveří. Hlavní hvězdou celé akce bude od 9 do 12 hodin olympionik Tomáš Paul.

Karnevalová show s Hopsalínem
Kulturní dům K-Trio v Ostravě-Hrabůvce zve v neděli od 10 hodin na karnevalovou show s klaunem Hopsalínem. Na vaše děti a vnuky čeká spousta zábavy, písniček a her.

Hudební odpoledne s operní pěvkyní Olgou Procházkovou
V kavárně U Modrého zvonku v Minoritském klášteře Opava se v neděli od 15 hodin koná Hudební odpoledne s operní pěvkyní Olgou Procházkovou. Těšit se můžete na program plný hudby, zpěvu a povídání o přírodě, životě a kultuře. Na klavír doprovází František Šmíd.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.