Kolem schválených církevních restitucí jsou stále otazníky

9. listopad 2012

Zpráva o tom, že dolní komora parlamentu schválila církevní restituce, opět rozpoutala debaty - hlavně tam, kde se na vyřešení tohoto problému čeká nejvíce. Český rozhlas Ostrava už odvysílal několik konkrétního případů a příběhů, které měly jedno společné - zablokované pozemky a nemovitosti. Patří mezi ně i pohraniční vesnice Bílá u slovenských hranic.

„Asi by to mělo zůstat, jak to je,“ řekla nám nedávno starší paní, když procházela kolem obecního úřadu a názor měla jasný – nic by se církvi vracet nemělo.

A že je konkrétně tady o čem mluvit. Zhruba 90 procent pozemků, v podstatě všechno kolem dokola je zablokovanou půdou, dokud to nepodepíše prezident republiky.

„Bylo tady za těch dvacet let hodně podnikatelů, kteří si tady chtěli koupit nějaké pozemky a chtěli podnikat, ale bohužel se tak nemohlo stát,“ popisoval starosta Bílé Karel Matula (nezávislý), v jakých kleštích vlastně vládne.

Když měl vypočítat, co je doopravdy obecní, stačilo mu k tomu sedm sekund. „V podstatě jen obecní úřad, který dnes existuje, pak je to možná dvě stě, tři sta metrů komunikace,“ řekl.

Dnes už je ale všechno trochu jinak. Místo čekání na to, jak rozhodnou poslanci, je vedení obce zvědavé, co bude dál. Mluvili jsme s místostarostou Bílé Vítězslavem Kubačákem a ten čeká jediné. Je zvědavý, co s pozemky budou církve dělat a co to přinese obyvatelům.

Takže jedno vyčkávání střídá druhé. Jestli se podnikatelé anebo firmy vrátí a budou investovat do pozemků v blízké době, to si netroufá odhadnout nikdo.

autor: mrk
Spustit audio