Komunální a senátní volby přehledně: Kdo u nás vyhrál či postoupil

7. říjen 2018 10:47

V Ostravě, Opavě a Havířově vyhrálo ANO, ČSSD udržela Nový Jičín a Frýdek-Místek, Třinec a Bruntál patří nezávislým. V doplňovacích volbách do Senátu se překvapení nekonalo a ve všech třech obvodech bude 2. kolo.

Volby v Ostravě vyhrálo s výrazným náskokem hnutí ANO, druhý je Ostravak (číst celý článek)

Komunální volby v Ostravě vyhrálo hnutí ANO, získalo 33 procent hlasů. Druhým je hnutí Ostravak s 12 procenty. V zastupitelstvu v krajském městě usedne celkem 8 stran či hnutí. Ani v Ostravě přitom nebodovala ČSSD; tradiční strana jen těsně překonala pětiprocentní hranici.

Nezávislé sdružení Bruntál 2018 vyhrálo komunální volby v Bruntálu (číst celý článek)

Sdružení tam získalo přes 30 procent hlasů, uspělo i hnutí ANO nebo Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura. K volbám tam přišlo přes 31 procent lidí.

Sociální demokraté zvítězili v komunálních volbách ve Frýdku-Místku (číst celý článek)

V 43členném zastupitelstvu Frýdku-Místku bude mít ČSSD 11 mandátů. Má jen těsný náskok před hnutím Naše Město F-M s deseti mandáty. Třetí ANO bude mít osm zastupitelů. To přitom před čtyřmi lety volby ve Frýdku-Místku vyhrálo.

Vítězství v Novém Jičíně obhájila ČSSD, ale přišla o polovinu křesel (číst celý článek)

V dalším velkém městě regionu v Novém Jičíně obhajuje vítězství sociální demokracie. Ale byl to do poslední chvíle s hnutím ANO a koalicí zelených s dalšími stranami.

Vítězem voleb v Havířově je hnutí ANO. Druhá je KSČM (číst celý článek)

V Havířově vyhrálo komunální volby hnutí ANO. Hlasy mu odevzdalo 27,12 procent voličů. Druhá skončila KSČM a za ní pak ČSSD. K volbám tam přišlo přes 30 procent lidí.

Volby v Karviné vyhrála ČSSD, má 19 mandátů z 41, druhé je ANO (číst celý článek)

Komunální volby v Karviné vyhrála ČSSD, získala 19 mandátů v zastupitelstvu, které má 41 členů. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty. Třetí KSČM bude mít pět zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 32,04 procenta voličů.

Hnutí ANO a uskupení pravicových stran vyhrály volby v Opavě (číst celý článek)

Komunální volby v Opavě vyhrálo hnutí ANO. Získalo 10 z celkem 39 mandátů v městském zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo uskupení v čele s ODS a TOP09.

Kandidáti postupující do 2. kola senátních voleb

Ve třech obvodech lidé také rozhodovali o budoucích senátorech – v obvodu číslo 68 Opava, v obvodu 71 Ostrava-město a v obvodu 74 Karviná. Žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu potřebnou ke zvolení už v prvním kole, první dva proto postupují do 2. kola voleb, které se uskuteční v pátek 12. a sobotu 13. října.

Ještě předtím se postupující potkají v našem vysílacím studiu v rozhlasových duelech. V pondělí 8. října to budou postupující v opavském volebním obvodu, v úterý 9. října postupující v Ostravě a ve středu 10. října se u jednoho mikrofonu potkají postupující v karvinském volebním obvodu. Všechny duely začínají po zprávách v 18:00.

Obvod č. 68 - Opava

Ve druhém kole voleb do Senátu se na Opavsku utkají Herbert Pavera z TOP09 a Simona Horáková za hnutí ANO. Oba si drželi odstup od ostatních kandidátů během celého sčítání hlasů. Herbert Pavera je zároveň nejúspěšnějším kandidátem do Senátu v Moravskoslezském kraji. Získal dohromady 15 900 hlasů, nejvíce v kraji, Simona Horáková 9,5 tisíce.

Obvod č. 71 - Ostrava-město

Lidé v obvodu Ostrava-město budou příští týden vybírat mezi senátními kandidáty dvou hnutí. Z prvního kola voleb postoupil dosavadní senátor Leopold Sulovský z hnutí Ostravak. Druhým v pořadí lidé určili podnikatele Ivo Gondka kandidujícího za hnutí ANO. Leopold Sulovský oslovil v prvním kole voleb čtvrtinu voličů, kteří přišli k volebním urnám. Ivo Gondek skončil za ním s odstupem více než pěti procentních bodů.

Obvod č. 74 - Karviná

První kolo senátních voleb na Karvinsku vyhrál Petr Vícha z ČSSD. Do druhého kola senátních voleb na Karvinsku postoupila i Milada Halíková z KSČM. Vícha získal v prvním kole přes 10 tisíc hlasů, Halíkovou podpořilo skoro 5 tisíc voličů.

autoři: tif , Český rozhlas Ostrava
Spustit audio