Koncerty Kollera, Jalůvky, či Malíka, výstavy, procházky... Vyberte si z našich tipů

13. duben 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

V Hudebním Bazaru v Ostravě vystoupí v pátek od 20 hodin Jakub Jalůvka Trio. Těšit se můžete na akusticko-multižánrovou kapelu.

Českotěšínská Střelnice zve na páteční Top AC/DC Tribute Show. Těšit se můžete na koncert s originálními kostýmy, kulisami a hlavně interpretací, hlavním protagonistou kapely je kytarista Adam Malík. Jako předkapela vystoupí Kahan Ostravski. Show začíná ve 20 hodin.

V sobotu se pak na koncertě v Jablunkově představí zpěvák, skladatel a bubeník David Koller. Koncert v Southock Rock Café začíná ve 20 hodin.

Derniéra výstavy D. Markovové a recitál J. Neduhy
Lašské muzeum v Kopřivnici zve na páteční derniéru výstavy pláten malířky a spisovatelky Danuše Markovové nazvané Nevšední rozlet ke štěstí. Těšit se můžete na recitál bohéma, básníka, hudebníka, spisovatele a loutkoherce Jiřího Neduhy. Zazní jeho vlastní písně a úryvky z jeho knih a divadelních her. Koncert začíná v 17 hodin.

Výstavy ve Flemmichově vile

Městské muzeum Krnov ve Flemmichově vile představuje putovní česko-polskou výstavu nazvanou Slezská města včera i dneska. Prezentuje 19 měst na území Horního Slezska a nabízí srovnání historických rytin se současnou podobou. Výstava je k vidění do 25. června.

Čtěte také

Ve Flemmichově vile pak můžete také navštívit výstavu Jemná krása tkaných miniatur. Do 25. června si můžete prohlédnout tkané záložky, kalendáře a další strojově tkané stuhařské výrobky z největší soukromé sbírky Herberta Köglera zapsané do České knihy rekordů.

Po setmění
Jablunkovské Muzeum trojmezí zve na výstavu Po setmění. Představuje pozoruhodný svět noční přírody. Těšit se můžete i na preparáty a modely živočichů. Výstava připomene i půlstoletí vzniku Chráněné krajinné oblasti Beskydy a deset let Beskydské oblasti tmavé oblohy, která upomíná na světelný smog.

Přednáška pro pejskaře
Další pozvánka je pro všechny pejskaře. Do velkého sálu Dělnického domu ve Studénce můžete v pátek zajít na přednášku nazvanou Moderní výchova a výcvik pro všechny psy a jejich majitele. Začíná v 19 hodin a vede ji jeden z nejzkušenějších trenérů zvířat Jiří Ščučka z Animal Training Academy.

Dny památek ostravského Jihu
V rámci Dnů památek na ostravském Jihu se můžete zúčastnit komentovaných vycházek s kronikářem. V sobotu se můžete podívat na zábřežský hřbitov, projdete taky Nové Výškovice, náměstí Ostrava-Jih nebo haldu Hrabůvka. Na neděli jsou naplánované další čtyři trasy, cílem bude třeba Jubilejní kolonie nebo Závodní ulice.

Napříč Amerikou na kole
Potěšíme taky cestovatele, v nabídce je pozvánka na promítání s přednáškou na Chatě Skalka v Mostech u Jablunkova. Cyklocestovatelé Renata a Martin Stillerovi popíšou svých „7000 kilometrů na kole Amerikou“. Setkání se uskuteční v sobotu a začíná v 18 hodin.

Four Corners Point

Kouzlo nití, křížit, kroutit
To je název výstavy v Muzeu Fojtství v Kopřivnici, která představuje paličkovanou krajku. Uvidíte klobouky a módní doplňky Jarmily Heimerlové a sérii obrázků s lidovými motivy a moderní kroky Marie Mikoškové. K vidění je ještě do 23. dubna.

Mineralogické setkání
Hornicko-geologická fakulta Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava dnes pořádá tradiční jarní Mineralogické setkání. Prodejní výstava minerálů, fosilií a výrobků z přírodnin začne v 9 hodin a představí přes 100 vystavujících. Součástí akce je i doprovodný program jako ukázky leštění minerálů, práce zeměměřiče nebo výroba geošperku. Zdarma jsou otevřeny sbírky Geologického pavilonu.

V neděli třeba do divadla

Rodinné divadelní představení můžete v neděli v 15 hodin navštívit v Kině Vlast ve Frýdku-Místku. Divadlo Letadlo uvádí Výpravu za ledním medvědem. Na diváky čeká eskymačka, mrož i tuleň a dokonce zazpívá lední medvěd. Těšit se můžete i na dobytí severního pólu.

Marná opatrnost aneb špatně hlídaná dcera, to je divadelní představení, na které můžete v neděli zajít do Kulturního domu v Hlučíně. Baletní komedie o dvou jednáních pobaví celou rodinu. Začíná v 16 hodin.

Haiku
Opavská kulturní organizace OKO zve do Klubu Art na přednášku o haiku nazvanou O vývoji tradiční japonské poezie aneb Opavské jaro na vlně přírodní lyriky. Workshop vede Denisa Vostrá. Začíná v 15 hodin.

Památník Josefa Kaluse v Čeladné prezentuje Společnou výstavu tvorby Jana Satiny a jeho dcery Heleny. Uvidíte hlavně dřevořezby a malby. K vidění je do konce dubna.

Čtěte také

Býti cyklistou, to chce styl
Slezskoostravský hrad v Ostravě zve na výstavu nazvanou Býti cyklistou, to chce styl. Provede vás historií tohoto sportu a aktivního životního stylu a představí taky městskou cyklistiku v Ostravě. Výstava je věnovaná všem spolkům, organizacím a nadšencům, kteří se zasloužili o rozvoj cyklistiky na severní Moravě.

Bolatická 20
V Bolaticích se v neděli můžete zapojit do běhu nebo pochodu na některé z tras Bolatické 20. Ráno startuje na místním koupališti. Po ukončení sportovní akce následuje volná zábava  s country hudbou Karavana.

Výstava jarních cibulovin
Do Hlučína se vypravte na Mezinárodní výstavu jarních cibulovin. Od 9 hodin je k vidění v Červeném kostele.

Spustit audio