Kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové vystavuje muzeum v Třinci
Když se vysloví jméno Magdalena Dobromila Rettigová, tak se většině lidí okamžitě spojí s nejznámější kuchařkou všech dob. Kniha je plná nejen receptů, ale také rad začínajícím hospodyňkám. Právě recepty z její Domácí kuchařky poprvé vydané v roce 1826, ale také nádobí a další kuchyňské vybavení, které se v 19. století používalo, teď vystavuje třinecké muzeum.
„Magdalena Dobromila Rettigová byla výjimečná žena, protože nejenže se věnovala psaní – je uváděna jako spisovatelka, ale také jako národní obrozenkyně – ale hlavně je autorkou Domácí kuchařky. A ta ji bezesporu proslavila po celém světě,“ říká pracovnice muzea Lenka Poncarová.
Od narození Magdaleny Dobromily Rettigové uplynulo už 234 let a podle její Domácí kuchařky vařilo několik generací hospodyněk. V knize je 1150 receptů, ne všechny splňují představu o těžké a tučné české gastronomii.
Na výstavě najdete také pomůcky, které ke kuchyni 19. století patřily. „Máme tady vše, co užívala, nebo měla možnost využít v kuchyni. Máme tady různé věci na pečení, mlýnky, odměrky, váhy,“ ukazuje pracovnice muzea.
Výstava věnovaná Magdaleně Dobromile Rettigové je v třineckém muzeu k vidění do 8. září.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka