Lázeňské Klimkovice se obávají zvýšení kamionové dopravy

9. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Klimkovice na Ostravsku bojují proti hrozbě zvýšení provozu kamionů. Lázeňské město se roky marně snaží zamezit průjezdu těžkotonážních vozidel z dálnice D1. Teď ale řeší další problém.

Na trase dostatovaného obchvatu Poruby - takzvané Prodloužené Rudné - mají být Klimkovice jediným místem, kam budou moci kamiony uhnout ze silnice první třídy. Rozhodlo o tom Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Tady bojují, aby sem náklaďáky nesměly vůbec, a teď se to znásobí. Určitě to bude horší,“ říká asi padesátiletý obyvatel Klimkovic pan Lubomír.

Dopravní značení rozestavěné Prodloužené Rudné, které by umožnilo sjezd kamionů z Ostravy-Poruby do Klimkovic, je už schválené. Město chce ale za každou cenu prosadit zákaz.

„V projektu značka chybí. My ho napadneme nejprve správní cestou, aby tam ta značka byla. A pokud se nám to nepovede, tak zcela jistě půjdeme soudní cestou. Zvýšení kamionové dopravy v Klimkovicích nesmíme připustit, jsme lázeňské město,“ potvrzuje místostarosta Klimkovic Jakub Unucka (ODS).

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že sjezd kamionů z Prodloužené Rudné do Klimkovic úřady povolily, a to bez účasti zástupců tohoto města. Obavy ze zhuštění provozu kamionů jsou podle něho předčasné.

„V tuto chvíli se jedná jednoznačně jen a pouze o spekulaci, na kterou opravdu není možné kvalifikovaně jakkoliv odpovědět,“ dodal Rýdl.

Náměstka hejtmana Daniel Havlík (ČSSD) připouští, že Klimkovice mají roli oběti. „Dnes je situace bohužel taková, jaká je, Prodloužená Rudná vůbec není hotová. To znamená, že bohužel ten přepravní proud kamionů chytají Klimkovice. Posunout je do jiných vesnic možná vyřeší problém Klimkovic, ale vytvoří ho dalším obcím na trase,“ říká náměstek.

Klimkovice mají na prosazení sjezdu kamionů čas. Prodloužená Rudná má být zprovozněna roku 2019.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio