Na Bruntálsku zemřela při bobování pětačtyřicetiletá žena

1. únor 2021 10:12

Kvůli protiepidemickým opatřením jsou v Česku zavřené lyžařské areály a vleky, lidé přesto využívají sjezdovky k sáňkování. Pětačtyřicetileté ženě se ale stala aktivita osudnou.

Žena při bobování v Kopřivné na Bruntálsku narazila do „pevné překážky” a zemřela. „Přes všechny snahy byla resuscitace neúspěšná,” řekl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Čtěte také

Pětačtyřicetiletá žena si v neděli kolem páté odpoledne vyrazila na svah v Kopřivné zabobovat. Během jedné z jízd ale narazila do „pevné překážky” a upadla do bezvědomí. Na místo vyrazila horská služba a záchranáři.

„Postižené byly zaintubovány dýchací cesty a záchranáři ji připojili k přístrojem řízené ventilaci, použili rovněž přístroj k provádění nepřímé srdeční masáže,” řekl Humpl. I přesto se ji nepodařilo zachránit, žena na místě podlehla zraněním.

Sjezdovky využívají lidé k sáňkování třeba i na Klínovci. Cedule sice upozorňují na to, že je areál zavřený, svahy byly přesto v minulých dnech plné. Největší lyžařský areál v Krušných horách nicméně nebude lidi vybízet k odchodu ze svahů. Podle mluvčí Hany Hoffmanové skiareál nehodlá suplovat práci policie ani vlády, nemá k tomu dostatečné kapacity.

Podobná událost jako na Bruntálsku se stala například před dvěma lety v Krkonoších. Tehdy čtyřicetiletá žena sáňkovala ve Špindlerově Mlýně, vyjela ze sjezdovky a narazila do stromu.

Do hor a na lyžařské svahy nicméně kvůli vládním opatřením týkajících se pandemie v posledních týdnech vyráží čím dál více nezkušených turistů. Beskydská horská služba v polovině ledna upozornila na případ dvojice, která se ztratila cestou z Lysé hory. Výletníci byli v teplácích a teniskách.

autoři: Dominika Kubištová , tif | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související