Na farmě Bludička zachraňují ohrožené ovce ‚valašky‘. A ještě přitom pomáhají postiženým lidem

6. listopad 2018

Až do poloviny minulého století byly horské pastviny na Valašsku plné ovcí místního plemene valaška. Teď ho chovají už jen nadšenci. Jedno takové místo je v Bludovicích u Nového Jičína. Chov valašek na farmě Bludička tam slouží také k práci s hendikepovanými.

Spolumajitelka rodinné farmy Bludička Bludovice Gabriela Žitníková má plné ruce práce s přípravou nákupního trhu beránků. Přesto jsme si na chvilku odskočili do ovčína, který je kombinovaný i s kravínem. Je tady asi 30 valašských ovcí. Proč byly vlastně na vyhynutí? Čím je to plemeno tak specifické?

„V době, kdy jsme je začali chovat, jsme to vůbec nevěděli. Jako mladí chudí manželé jsme sháněli ovečky na údržbu zahrady. A dostala se k nám valaška. Kdysi byla v celé oblasti Beskyd a Bílých Karpat zcela běžnou ovečkou. Ale někdy v 50. letech 20. století, kdy se začal měnit systém zemědělství, přestala tomu systému vyhovovat,“ říká Gabriela Žitníková.

Beran Radek plemene valašské ovce

S manželem začínala s malým stádečkem pěti kusů čtyř bahnic a jednoho plemenného berana. Pak se chov valašských ovcí stal živobytím pana Žitníka. „Postupně jsme začali ovečky rozchovávat a v současné době máme základní stádo 100 kusů bahnic, máme asi 10 plemenných beranů,“ dodává paní Žitníková.

„V letošním roce jsem se rozhodla poprvé všechny ovečky ostříhat ručně, což je velký úkol. Už jsem začala v září a máme listopad, už mi chybí posledních 11 kusů. Snažím se ukazovat, jak naši předci zpracovávali vlnu, jak dokázali všechno z té ovečky využít. A to ukazovat, ale i předávat dětem a mladým lidem, kteří tady chodí,“ popisuje chovatelka.

Sociální zemědělství

„Další cestou je i cesta, kdy se snažíme do toho procesu začlenit lidi s hendikepem v rámci chráněného pracoviště. A vyzkoušet, zdali by činnosti spojené se zemědělstvím nemohly dát práci lidem, kteří už nestíhají tepu dnešní doby. Kteří nějakým způsobem jsou nemocní, nezvládají technologie, nezvládají ten rytmus, který je takový hodně náročný. Takže hledáme cesty využití i oveček a vlny na práci, která by dala smysluplnou práci lidem s hendikepem. A tomuto směru říkáme sociální zemědělství,“ vysvětluje Gabriela Žitníková.

Výstava o valašských ovcích v Bludičce v Bludovicích
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související