Na prodej ArcelorMittal Ostrava bude dohlížet speciální pracovní skupina

23. květen 2019 12:05

Kvůli chystanému prodeji ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava vznikne speciální pracovní skupina. Po jednání s tamními odboráři to v Ostravě potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Důvodem jsou podle něj obavy z možných problémů, protože firma zaměstnává téměř 7 tisíc lidí.

Zájem odkoupit ostravské hutě má britská společnost Liberty House. Odboráři v Arceloru ale už delší dobu varují před tím, že celý podnik může postupně skončit. Pracovní skupina to musí sledovat.

„Bude řešit vše, co se v Arceloru odehrává. A pokud o to bude zájem, jsme připraveni do toho velmi aktivně vstoupit. Vláda si nemůže dovolit ani na minutu zapochybovat o tom, že by tady měla vzniknout nějaká nestabilita,“ dodává ministr Havlíček.

Na jednání s odbory se také mluvilo o nedávném vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), podle kterého by ostravské hutě mohl odkoupit stát. Za jednu korunu. Nic konkrétního ale na jednání s ministrem nepadlo.

„Ale samozřejmě jsme si vyříkali, že za korunu koupit huť znamená, že může mít nějaké pohledávky a tím pádem to může být navenek za korunu, ale v konečné fázi to za korunu samozřejmě nebude,“ uvedl odborový předák v ArcelorMittal Ostrava Petr Slanina.

Zároveň ovšem připustil, že převzetí firmy státem by mělo své výhody. „Jako pozitivní věc bych vnímal propojení, které by vzniklo – OKD a ArcelorMittal Ostrava, protože pro budoucnost ArcelorMittalu Ostrava je hodně důležité, aby OKD co nejdéle těžilo koksovatelné uhlí,“ dodal odborář.

Majetkový vstup státu ministr průmyslu a obchodu komentovat nechtěl a nebude to podle něj zatím ani náplní práce nové pracovní skupiny. Prodej hutí je pro celou skupinu ArcelorMittal nutný k tomu, aby mohla převzít ocelárny v Itálii.

autor: mrk
Spustit audio

Související