Nemilé překvapení

11. únor 2004

Taky máte rádi víkendové výlety? Někam, kde je hezky, a kde můžete být alespoň na chvíli mimo dosah mobilního telefonu nebo všudypřítomných sousedů? Zajeďte si třeba do arboreta v Novém Dvoře u Opavy. Pozdraví vás zdvořilá paní pokladní a ochotně vás provede vším, co si jen budete přát. Anebo že by to tak nebylo?

Člověk už si odvykl na nepříjemné uvaděčky v kinech, na nerudné prodavačky za pultem se zeleninou, na zákazy zákazů a vůbec na nepřátelské podivno ve sféře služeb. Proto bývá stále větším překvapením, když narazíte na absurdní pozůstatky dřívějších praktik.

Nový Dvůr je pro většinu z nás symbolem nádherné flóry. Arboretum je klidným světem a stojí za to se jím projít. Za třicet korun na osobu. I když vás teď čeká v uličkách především mrazivý vítr a největší poklady přírody pod vrstvou větví, listí a jiných tepelných izolátorů. Jedna moje rozhlasová kolegyně takto investovala a pojala bláhový plán. Zdálky totiž viděla novotou svítící skleníky plné zelenobarevného tajemství. Plánu ovšem učinila přítrž dvojice dam u kávy v pokladně, nohu přes nohu. "Tam vás nepustíme, protože sem jezdí Poláci a oni to kradou," řekla jedna po vmíchání kostky cukru. Uznejte sami, že se na něco takového velmi špatně jakkoliv reaguje. Zejména, když slovní atak pokračoval sdělením, že jde o skleník pěstební, kde jsou všechny rostliny zamčené, protože se čeká na nové skleníky, takže jako smůla...

Člověk neví, jestli je potenciálním zlodějem v očích těchto dam anebo jestli přistál na Marsu místo amerického Spiritu. Je to maličkost, jistě, ale k čemu arboretum se zamčeným skleníkem, k čemu naivní arogance zaměstnanců, k čemu takový výlet. Možná by stálo za úvahu, proč je návštěvnost arboreta taková, jaká je, a proč není jiná. A proč je nadřízené Slezské zemské muzeum k takovým úvahám netečné. Je příjemné, když se někdy někde zastaví čas. Ovšem kromě pokladen a manažerů od turecké kávy s cukrem.

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.