Nordic walking, Květinový jarmark, kam na Den matek... Vyberte si z našich tipů

11. květen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Nordic walking v Bruntálu
V Bruntálu se koná mistrovství v severské chůzi čili nordic walking. Závodní trať měří 5 a 10 kilometrů. Součástí akce jsou i konzultace s instruktory tohoto sportu zdarma, společná vycházka, workshopy pro děti i dospělé a kulturní program. Akce startuje v pátek v 19 hodin v divadle v Bruntále, samotné závody v sobotu v devět ráno.

Moudrost traumatu v Třinci
Třinecké kino Kosmos v pátek promítá film Moudrost traumatu. Akce je spojená i s besedou s psycholožkou a psychiatrem, kteří toto téma řeší ve své každodenní praxi. Promítání začíná v 17 hodin.

Květinový jarmark v Novém Jičíně
Na Masarykovo náměstí v Novém Jičíně můžete vyrazit na Květinový jarmark. Koná se v pátek mezi 8. a 17. hodinou a budou tam sadby květin, dřevin, zeleniny, ale i sýry, masné výrobky a další produkty regionálních výrobců.

Čtěte také

Pátek v planetáriu
V ostravském planetáriu budou lidé pátrat po mimozemské civilizaci. Program začíná v 11 hodin. Na projekci hvězdné oblohy návštěvníci uvidí zajímavé vesmírné objekty a astronomické úkazy, které mohou v průběhu roku pozorovat.

Tvořivá sobota aneb příprava na Den matek
Připravit se na nedělní Den matek můžete už v sobotu. V Krnově pořádají tvořivou sobotu, vyrábět se tam budou originální květiny pro maminky. Akce se koná ve výtvarném ateliéru Střediska volného času od 9 hodin.

Cesta po varhanních skvostech
V Ostravě se koná 7. ročník varhanního festivalu Cesta po varhanních skvostech. První koncert se uskuteční dnes ve 12 hodin na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Vystoupí na něm studenti konzervatoře, kteří v poslední době vyhráli několik soutěží.

NAHUBU s Ondřejem Rumlem
V kostele svatého Václava v Opavě vystoupí v sobotu v 19 hodin zpěvák Ondřej Ruml s představením nazvaném NAHUBU. Půjde o hudebním vystoupení s prvky stand-up comedy. 

Den matek

Den matek je mezinárodní svátek, který se slaví po celém světě. Nemá pevné datum, připadá na druhou květnovou neděli. V našich zemích se tento svátek začal slavit před rovnými 100 lety, a to díky propagátorce Alici Masarykové.

Den matek můžete oslavit třeba na zámku Raduň, kde k tomuto svátku připravili speciální program. Ovšem pozor – prohlídky se uskuteční pouze ve dvou časech 11:30 a 14:30 a je na ně nutná rezervace. Podrobnosti najdete zde.

Vydat se ale můžete třeba do kavárny nebo kamkoli na procházku. V té souvislosti bychom vás rádi upozornili na vlastivědný festival Pestré vrstvy. V rámci jeho nedělního programu se můžete spolu s geografem Janem Lenartem vydat na vycházku po pravém břehu řeky Lučiny. Tento zapomenutý kout Slezské Ostravy má pohnutou a neprávem opomíjenou minulost. Uvnitř městské džungle se nad řekou skrývají sesuvy, pískovcové skalní stěny, ruiny staveb, podzemní prostory i krátery po bombách z druhé světové války. Sraz je v 10:00 u Slezskoostravského hradu a budete potřebovat vstupenku. Podrobnosti najdete zde.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související