Nové programy zlepšování kvality ovzduší mají efektivněji pomoci snížit emise

4. únor 2019 18:58

Konkrétní omezení v dopravě, regulace průmyslových podniků i spolupráci s Polskem na snížení emisí. To by měl přinést nový Program zlepšení kvality ovzduší pro Ostravsko. Ministerstvo životního prostředí ho plánuje připravit ještě letos. Část současné verze programu kvůli nedostatkům zrušil soud.  Programy pak ve vybraných částech republiky určují, jak nejefektivněji snížit emise, aby Česko splnilo evropské limity.

„Večer, když se to město vylidní, bývá situace nejhorší. Když přijdu domů a snažím se vyvětrat,“ říká paní Iva, která bydlí v centru Ostravy. Smog ji trápí každoročně. „Myslím, že to souvisí s místním zdrojem topení, auta samozřejmě,“ dodává.

Jak omezit různé druhy znečištění, měl nařizovat program na zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek. Část programu ale Nejvyšší správní soud před časem zrušil, a to proto, že nebylo možné kontrolovat, jestli ho obce plní.

„Ta opatření byla formulována velice obecně – třeba vysazování izolační zeleně kolem frekventovaných silnic – ale nebylo tam napsáno, kde se bude vysazovat, kolik se bude vysazovat. Hlavně tam nebylo zhodnoceno, co to přinese. Další opatření třeba bylo, že některá města by měla zavést nízkoemisní zóny a zrovna třeba Ostrava to odmítla,“ říká Miroslav Šuta, lékař a odborník z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Začíná unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví

Smog...

Unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví zahájili vědci a lékaři v Moravskoslezském kraji. Po přípravné fázi začnou už zpočátku příštího roku shromažďovat údaje o tisícovkách lidí, kteří žijí ve smogovém regionu a porovnávat je se stejnými skupinami z jižních Čech. Rozborům podrobí jejich krev, moč, mateřské mléko, pupečníkovou krev i sperma. Průzkum potrvá pět let.

Nový program už by měl být konkrétnější, hotové jsou zatím analýzy. „Jsou zpracovány lépe než v minulosti, protože například pro každou měřicí stanici byla provedena analýza, jak se podílí jednotlivé zdroje. Protože nejenže v Moravskoslezském kraji je jiná situace třeba v Bohumíně nebo Věřňovicích a jiná situace je v různých částech Ostravy,“ dodává Šuta.

Aby obce pak opatření povinně dodržovaly, doplnila se i novela zákona. „Samospráva má provádět opatření v rámci svých možností tak, aby bylo dosaženo imisních limitů co nejdříve,“ dodává mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Nový program by měl začít platit v roce 2020.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související