Nový Jičín rozdá kontejnery na kovy a plasty lidem přímo k domům

9. březen 2024 07:20

Město Nový Jičín chce motivovat své občany k většímu třídění odpadu. Nově proto zavádí takzvaný systém door to door. Lidem dá popelnice na tříděný odpad přímo k domům.

Jako první mohou o nádoby požádat lidé z místních částí Bludovice a Straník. Příjem žádostí začíná 25. března. Černé kontejnery se žlutým víkem jsou určené pro plastový a kovový odpad z domácností, zejména pro obaly.

„Jak bude těch tři sta nádob rozmístěných v průběhu května a června, tak od prvního července začneme se svozem. Budeme na to mít vyčleněný jeden den a jestli to budeme svážet jednou za 14 dní nebo jednou za měsíc, to všechno bude záležet na životním prostředí,“ uvedl vedoucí střediska odpadového hospodářství města Petr Slotík.

„Lidé v těch místních částech mají k dispozici plastové pytle, takže ten objem je menší a musí se tam zajíždět častěji. Druhá věc je ta, že pokud se to podaří dostat k více domácnostem, město na tom ušetří. Navíc veříme, že lidé vytřídí více odpadu,“ vysvětluje místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení).

Sběr plastů a kovů od domů obyvatel se město chystá postupně zavést do všech místní částí.

Spustit audio