Oderští nadšenci odhalili geologicky významnou vrásu v pohořském lomu

5. říjen 2020

Geologicky významnou vrásu opět odhalili nadšenci v lomu nedaleko města Odry na Novojičínsku. O lom se několik let nikdo nestaral. Byl proto zarostlý stromy a keři. Teď je opět přístupný a lidé si mohou přijít vrásu sami prohlédnout.

Vrása je geologický útvar, který vzniká jako výsledek orientovaného napětí na boční strany kůry. Jedná se o nejčastěji vlnovitě přehnutou část zemské kůry, při kterém dochází k porušení původně horizontálního uložení vrstev. Často je pozorována u sedimentárních hornin, ale může se vyskytovat i u jiných druhů hornin.

Zdroj: Wikipedie

„I když to tak místním nepřijde, je to geologicky zajímavé místo,“ říká amatérský geolog Jakub Zeman a ukazuje na část skály, která vypadá jako veliký stočený koberec. Jde o takzvanou vrásu. „Je to vlastně vodorovná vrstva horniny, která se během vrásnění ohnula. A přesně to tady vidíme,“ dodává.

I když se lom nachází u poměrně rušné cesty na Odry, doteď o vráse mnoho lidí neví. „Lom postupně začal zarůstat a to nejzajímavější místo z lomu nebylo vidět,“ vysvětluje Zeman, proč se s dobrovolníky rozhodl uspořádat brigádu a lom odhalit.

Teď už je lom z cesty jasně viditelný. A stane se i součástí naučných stezek projektu Krajina břidlice. „Bude to určitě i lákadlo pro ty, kteří budou odcházet od pohořské rozhledny, kterou tady máme od roku 2014, a budou chtít vidět další zvláštnosti tohoto kraje,“ říká starosta Oder Libor Helis (ODS).

V následujících letech by pak u lomu mělo vzniknout i odpočinkové místo s informačními tabulemi.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.