Ostrava chce víc bytů pro lidi v bytové nouzi. Teď jich má zhruba dvě stě

5. březen 2024 07:20

Skoro tři tisíce rodin většinou s malými dětmi žije v Ostravě v nevyhovujících ubytovnách. Na jejich přestěhování do sociálních bytů se město zaměřilo před sedmi lety. Důstojněji teď bydlí přes šest stovek potřebných. Program město zatím financuje z evropských fondů. Ministerstvo práce a sociálních věcí ho teď chce rozšířit do všech větších obcí a platit by za to měla přímo státní pokladna.

Ostravský Sociopoint byl před rokem a půl první, podobných Sociopointů je v Česku už několik set. A podle představy ministerstva mají rychle přibývat.

Čtěte také

„Alespoň jeden na obec s rozšířenou působností. S tím, že za námi jako za MPSV by měly jít náklady, které jsou vyloženě spojené s tou sociální prací. To znamená komunikace s klientem, podpora klienta, například jít s ním a vyřídit část administrativy, pokud ten člověk není schopen,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V Ostravě míří sociálně potřební z nevyhovujících ubytoven často do bytů v majetku obvodů. Zapojilo se jich osm. Podle primátora Jana Dohnala (ODS) má město štěstí, že byty má. „Když vezmu, že Ostrava má dnes nějakých 120 tisíc bytových jednotek, tak více než deset procent, něco přes 12 tisíc, je v našem vlastnictví, takže do jisté míry jsme si schopni tu problematiku sanovat.“

Čtěte také

Na sociálním odboru se chystají do důstojných bytů přestěhovat ještě letos kolem padesáti rodin. Podle náměstka primátora Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL) by ale sociálních bytů mohlo být mnohem víc. „Když si vezmeme, že množina těch potřebných je asi tři tisíce, tak bychom potřebovali ještě dvě stě nebo tři sta dalších.“ 

Město chce obvody k poskytování bytů pro sociální účely motivovat i dotacemi. Z nich si mohou byty rekonstruovat. Magistrát se snaží získat i byty soukromých majitelů. Za nájemníky by se jim zaručila některá z neziskových organizací a majitelé by jen dostávali na účet domluvené nájemné.

Spustit audio