Ostrava jako první město v zemi čelí menstruační chudobě, dívky dostanou ve školách hygienické potřeby zdarma

6. březen 2024 07:20

Ode dneška mají žákyně ve většině ostravských základních škol menstruační pomůcky zdarma. Město Ostrava je pro ně nakoupilo za půl milionu korun. Chce tak pomoct rodinám, ve kterých na hygienické potřeby chybí peníze. Ostrava se inspirovala v zahraničí a vedení města říká, že se do boje s takzvanou mestruační chudobou pouští jako první v zemi.

„S tím, že třeba nemají ty vložky přijdou za mnou, ale tak opatrně, nebo někdy pošlou kamarádku,“ říká psycholožka Barbora Pavlorková. Na Základní škole Horymírova doteď rozdávala menstruační pomůcky žákyním, kterým chyběly, ze svého. Teď získala zásoby od ostravské radnice.

Další krabice putují k třídním učitelkám na druhém stupni. I ony byly zvyklé pomáhat žákyním v nouzi, takže pomoc od města uleví i jejich peněženkám. Na škole s více než 600 žáky se to týká stovek dívek.

Čtěte také

„Vzhledem k tomu, že jsme právě ta sídlištní škola, nemáme tady děti jenom bohaté, ale i ty sociálně slabé, které o tom moc nechtěly mluvit, ale k paní učitelce nebo právě k psycholožce si občas přijdou,“ uvedla ředitelka Petra Hladíková.

Situaci, kdy rodina nemá na pořízení hygienických pomůcek, se říká menstruační chudoba. Ředitelka Petra Hladíková vypozorovala, že věk, kdy žákyně dospívají, se v čase snižuje. „Už někdy fakt čtvrtá pátá třída, tak začínají menstruovat velmi brzy, oproti třeba té naší generaci.“ Stejný trend pozorují i gynekologové.

Inspirace v zahraničí

S nápadem pomůcky proplácet se ostravský magistrát inspiroval za hranicemi. „Vycházeli jsme ze studií z Británie a ze Skotska, které říkají, že zhruba 10-15 procent žen a dívek má problém si zajistit menstruační pomůcky,“ říká náměstek primátora Ostravy Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). Očekával, že zareagují hlavně školy v sociálně vyloučených oblastech, přihlásilo se jich ale 37 z celkového počtu 55. Na ostravskou radnici už volají i kolegové z jiných měst.

„Jsme v České republice naprosto první. Mám teď takovou zkušenost, že mě bombardují i z Brna, že jim volají školy, že to chtějí také,“ dodává Pražák.

Skotští poslanci odhlasovali menstruační pomůcky zdarma pro všechny ženy už před dvěma lety. Čeští poslanci se k tomu zatím nechystají. Menstruační pomůcky nemajetným ženám poskytují v Česku některé neziskové organizace. Darovat je lidé mohou i ve sbírkách Potravinové banky.

Spustit audio