Ostravská univerzita nabízí netradiční diplomy

11. leden 2009
Zprávy , Zprávy

Ostravská univerzita je jednou z mála škol, která nabízí skutečně univerzální vysokoškolský diplom. Jde o neobvyklý projekt "dvojdiplomového" česko-švýcarského studia. Studenti oboru zaměřeného na fyzioterapii mohou okamžitě uplatnit své vzdělání nejen v zemích Evropské unie, ale také ve Švýcarsku. A právě tam je podle samotných studentů velká šance na dobrou práci.

Ostravští učitelé jezdí na švýcarskou univerzitu v Luganu a naopak. Dohromady pro více než 60 studentů je to jedinečná příležitost získat informace a také zkušenosti, ke kterým by se jinak dostávali těžko. A navíc dostanou diplom s cizojazyčným dodatkem. Ten zajistí platnost i pro celou Evropskou unii.

"Je to těžké, nároky jsou velké, ale šance jsou pak velmi zajímavé," říká Věra Střítecká. Teď je ve třetím ročníku. V červnu obor fyzioterapie dokončí. "Přijde mi to jako úžasná příležitost podívat se možná někdy v budoucnu třeba do zahraničí, vydělat si více peněz, poznat nové lidi. Konkrétní plány zatím nemám, ale můj sen je podívat se na Nový Zéland. Ale Švýcarsko by taky nemuselo být špatné, mohla by to být dobrá vstupenka."

Akademické spojení Ostravy a Švýcarska je výhodné nejen pro samotné studenty. "Ve Švýcarsku chybí například předmět ergoterapie nebo pracovní lékařství či ergonomie. Na Ostravské univerzitě se zase nevyučuje speciální terapie řeči, kterou potřebují například pacienti po mozkových příhodách. Neučí se také některé speciální typické druhy rehabilitace v onkologii a podobně," dodává mluvčí Ostravské univerzity Eva Kijonková.

Už v červnu by tady měli dostat studenti první takzvané dvojdiplomy, ale až po státní zkoušce v angličtině. Na každého z nich pak čeká zásadní okamžik - rozhlédnout se kromě Česka i po okolních zemích a vybrat si. Bez ohledu na to, která země patří do Evropské unie.

autor: mrk
Spustit audio