Ostravsko-opavská diecéze řeší, jak zrychlit vyřizování restitučních žádostí

16. leden 2015

Ostravsko-opavská diecéze se domáhá svého majetku. Biskupství se nelíbí, že se restituce protahují. I když o některé pozemky žádalo před dvěma lety, pořád je nemá v držení. Problémy jsou hlavně na Jesenicku, kde pořád chybí vrátit velkou část lesních i zemědělských pozemků.

„My jsme podali výzvy a doba, kdy mělo být rozhodnuto, už dávno uplynula. A ono stále rozhodnuto není,“ říká biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz.

Biskupství už ale průtahy před několika týdny nevydržela a na státní pozemkový úřad v Olomouci podala dokonce žalobu pro nečinnost. Tu ale záhy stáhlo.

„Nečinnost pozemkového úřadu byla ukončena. Začal pracovat, začal vydávat rozhodnutí, čili žaloba byla z naší strany v uplynulých dnech stažena. Rozumíme tomu, že je to náročný proces. Tam, kde běží, tam vyčkáváme,“ potvrzuje generální vikář biskupství Martin David.

Diecéze požaduje po státu vydání zhruba 22 000 hektarů lesů, 3500 hektarů zemědělských pozemků a stovku staveb. V naprosté většině jde o hájenky, lesovny, stodoly a stavby spojené s lesním hospodářstvím.

Nejkomplikovanější je situace na Jesenicku, kde nárokovaný majetek v minulosti spadal i pod jiná biskupství.

„Majetek, který požadujeme, byl součástí majetku Vratislavské arcidiecéze, poté přešel do majetku arcibiskupství v Olomouci, a po zřízení nové diecéze se ocitl na našem území. Právě s přechody mezi diecézemi je problém,“ uvádí David.

Úřad to nechce uspěchat

Státní pozemkový úřad v Olomouci v tuto chvíli řeší víc než 500 žádostí církví a náboženských společností. Hlavně v některých složitějších případech nechce rozhodnutí uspěchat.

„Státní pozemkový úřad je odpovědný za nevratné vydávání státního majetku. Z toho důvodu klademe velký důraz na kvalitní prověření veškerých dokladů a údajů tak, aby naše rozhodnutí o vydání bylo jednoznačné a v souladu se zákonem. Pochopitelně dáváme přednost kvalitě před kvantitou. U některých výzev je tento proces obzvláště časově náročný,“ vysvětluje mluvčí státního pozemkového úřadu Monika Machtová.

Ostravsko-opavská diecéze v současnosti převzala zhruba 70 procent majetku, o který požádala sama. Dalších 40 procent pak získaly její farnosti.

Biskupství navíc nevylučuje, že v některých případech můžou spory o pozemky v budoucnu skončit u soudu.

Církevní restituce
autor: stj
Spustit audio