Ostravský dopravní podnik zvažuje změny v tramvajových linkách. Důvodem jsou úspory i efektivita

28. únor 2023 08:40

Ostrava chystá změny v tramvajových linkách. Některé páteřní linky by mohly změnit trasu a lidé by museli častěji přestupovat.

Proč Dopravní podnik Ostrava připravuje takovou změnu?

Dopravní podnik teď své záměry a plány příliš nechce komentovat a na změnách se podle něj pracuje. Podle mluvčí Terezy Šnoblové jde ale o to, aby dopravní podnik mohl nadále efektivně fungovat a nemusel zdražovat jízdné.

Jaké největší změny se rýsují?

Návrh zveřejnil na sociálních sítích politik z hnutí Ostravak Zdeněk Hübner. Z tohoto schématu vyplývá, že by mělo fungovat osm páteřních linek.

Největší změnu jsem našla u tramvaje číslo 8, která jede z Poruby z Vřesinské. Ta by neměla pokračovat na hlavní nádraží, ale zajížděla by směrem na Hranečník, což by tedy znamenalo, že lidé z Poruby by se nedostali přímo do centra města, museli by vždy přestupovat na Karolině.

Pak jsem si také všimla v tom návrhu, že se počítá s jinou trasou tramvaje číslo 4. Ta by jezdila z Dubiny přes Hulváckou do Martinova. No a dvojka, jednička, to jsou také velmi důležité trasy – přepravují lidi z nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih. Tak ty by zůstaly beze změny.

Kdy se o těch změnách bude rozhodovat?

To uvidíme. Dopravní podnik chystá společně s magistrátem tiskovou konferenci, měla by být během několika týdnů. Tam bychom se měli dozvědět detaily třeba o intervalech jednotlivých spojů a úsporách.

Každopádně zatím platí, že dopravní podnik mluví o pracovní verzi, takže není vyloučeno, že ještě dozná změn. Ty změny by měly přijít pravděpodobně od září.

Spustit audio

Související