Ostravský hlasový improvizátor Patrik Kee svým albem Otevírám osvěží vaši mysl

6. duben 2017

Po dvou letech se v Harendě objevil ostravský muzikant a zpěvák Patrik Kee. Vydal totiž další CD, které nazval Otevírám.

Patrik Kee je tady s druhým autorským albem. Dával ho dohromady rok a je na něm devět skladeb. „Je to taková retrospektiva toho roku, jak jsem se cítil, co jsem vyzařoval – to jsem převedl do toho CD a mám z toho obrovskou radost,“ říká na úvod rozhovoru Patrik.

I když je CD Otevírám Patrikovým druhým albem, na hudební scéně není žádným nováčkem. Kromě jiného dlouhodobě spolupracuje s Léčivým divadlem Gabriely Filippi – odtud dvě CD (Léčivá meditace, Dar z nebes), společně s Elis natočil hudbu do televizního pořadu Draci v hrnci. A také zpívá a píská v celovečerním filmu Ostravak Ostravski.

„Kdybych měl porovnat ta dvě sólová alba, tak je tam obrovský posun. Na tom novém jsem už použil více nástrojů než předtím, i třeba brnknutí kytary. Předtím jsem se snažil prosazovat hlavně hlas, teď už je mi to jedno,“ usmívá se muzikant, který pro první album objevil looper.

S autorem Harendy Igorem Vašutem a mistrem zvuku Vojtěchem Dluhým

Patrik Kee má vystudovaný zpěv na Lidové konzervatoři v Ostravě, ale kromě toho hraje na kytaru, trochu taky na klavír a na basovou kytaru.

„Mám pocit, že se ta hudba, kterou dělám, dá škatulkovat, ale pro mě to přichází jako vokální improvizace. Jsou to skladby jako každé jiné akorát s tím, že je tvořím v tom přítomném okamžiku, kdy to vznikne, a jede to celou dobu až do konce. A pak jsou tam na tom cédéčku skladby, kdy jsem se snažil pracovat se zvukem, abych podklad nahrál jen na looper a zbytek jsem dotáčel studiově,“ charakterizuje svou muziku Patrik.

Igor Vašut a Patrik Kee

Co se týče písniček, musí být určitá nálada, atmosféra, aby skladby vznikly. To platí u každého muzikanta. Co potřebuje Patrik Kee, aby byl tvůrčí a pozitivní, aby hudební nápady přicházely?

„Úplný klid. Zjistil jsem, že to, co tvořím, vzniká z absolutního klidu a ticha. A to si myslím, že člověk dokáže zařídit, že se takhle dokáže cítit, když opravdu vědomě chce,“ svěřuje se hudebník.

Do jeho života přitom vstoupily další osoby – dva malí potomci. Jak ho tento životní vstup ovlivnil?

„Ze začátku jsem si myslel, že to bude náročné, že nebudu mít čas. A nakonec jsem zjistil, že to jde i tak. Taky jsem si uvědomil, že inspirace toho malého dítěte, které stačí jenom, že je, a přenáší na mne takovou zajímavou svou upřímnost – no, je to úžasné,“ přemýšlí Patrik.

Celý rozhovor s ostravským muzikantem Patrikem Kee uslyšíte v záznamu Harendy (víz odkaz v úvodu článku ‚Poslechněte si celý pořad‘). Součástí povídání jsou také dvě písničky z nového alba.

autoři: tif , Igor Vašut
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.