Památky v Moravskoslezském kraji se připravují na nadcházející sezonu

24. březen 2024 11:33

Zimní přestávka pro návštěvníky památek v Moravskoslezském kraji pomalu končí. Život se do historicky významných míst vrátí už za pár dnů. Třeba zámek Hradec nad Moravicí chystá rozsáhlou výstavu o Habsburcích. Na Důl Michal se vrátí hudební festivaly i hornické výstavy. Například zámek Janovice u Rýmařova bude muset svůj provoz uskromnit.

„Hrozně se na začátek sezony těšíme, protože už jsme z toho zimního uklízení unavení a už je to i takové, že to člověka jako nudí. Pořád uklízet, uklízet, tak se těšíme právě na ty zástupy návštěvníků,“ vysvětluje kastelán dolu Michal v Ostravě Vojtěch Polášek.

Hned v pátek můžou lidé v důlním areálu vidět spojení velikonoční a hornické výzdoby v rámci hornického jara.

Čtěte také

Tento rok se tam vrátí taky Svatováclavský hudební festival i výstavy. Ta největší má nabídnout fotografie z hornické minulosti nejen v regionu.

V pátek přivítá turisty i hrad Sovinec. Program tam chystají skoro na každý víkend sezony. „Co bych mohl doporučit, tak například na začátku června je to pocta veteránům. Taková vzpomínková akce věnovaná všem vojákům bojující všude napříč armádami i staletími,“ nastiňuje kastelán Michal Koutný.

Zájemci se můžou na začátek Velikonoc vydat na zámek v Hradci na Moravicí. Tam je připravená velikonoční výstava s vzácnými předměty. A na zámku připravují i rozsáhlou výstavu rodu Habsburků. „Předposlední majitelka hradeckého zámku Mechtidla Lichnovská patřila do rodiny Habsburků a bude tam originální obraz Oskara Kokoschky, kde ji vlastně v roce 1916 vyportrétoval,“ říká správce zámku Radomír Přibyla.

Dělníci teď opravují elektroinstalaci na zámku Janovice u Rýmařova a podle kastelána Petra Slabého není jisté, v jakém režimu zámek otevře. Na krnovskou rozhlednu Cvilín si lidé budou moci vyšlápnout poprvé na velikonoční pondělí.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související