Po tragické střelbě zvažují některé nemocnice v kraji lepší bezpečnostní opatření

11. prosinec 2019 13:09

Zpřísnit bezpečnostní opatření zvažují některé nemocnice v Moravskoslezském kraji. Manažeři nemocnic tak reagují na včerejší útok, při kterém pachatel  v ostravské Fakultní nemocnici zastřelil šest pacientů. V opavské a krnovské nemocnici například uzavřou boční vchody, aby pacienti měli přístup pouze přes monitorovaný hlavní vstup a vrátnici.

Podle některých pacientů je zabezpečení nemocnic nedostačující a člověk si často ostrahy nebo ochranky vůbec nevšimne. Po včerejší tragické střelbě na traumatologickém oddělení Fakultní nemocnice Ostrava zvažuje její ředitel Jiří Havrlant zpřísnit bezpečnostní opatření. „Určitě to budeme analyzovat a vyvozovat další opatření,“ říká ředitel.

Například opavská a krnovská nemocnice plánuje zavřít boční brány vedoucí do areálu. Lidé by tak vcházeli pouze přes hlavní vchod a vrátnici, která je monitorovaná kamerami.

Čtěte také

„Protože dnes máme do areálu přes den otevřeno více branek, aby se pacientům usnadnil výstup tam, kde potřebují, ale pravděpodobně budeme muset k tomuto kroku přistoupit. V noci je zavíráme, takže je budeme zavírat i přes den,“ říká ředitel nemocnic Ladislav Václavec.

Podle Václavce by pak také bezpečnostní tlačítka, která fungují v ambulancích k přivolání ostrahy, mohla být napojena například na policii. „Byl bych pro, aby to šlo jak na naši ochranku tak na policii, která by dostala výzvu, jestli nemá přijet pomoci,“ dodává.

O možném zpřísnění bezpečnostních opatření by mohla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jednat i vláda. Ale až podle konkrétních výsledků vyšetřování střelby v ostravské nemocnici.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související