Pohankové karbanátky
Recepty v Ostravské rozhlasové rodince sice už pár týdnů pravidelně nevysíláme, ale když nám nějaký zajímavý pošlete, tak ho zveřejníme. A dnes tady právě jeden takový máme – recept na pohankové karbanátky nám poslal pan Pavel z Paskova.
Suroviny (na 4 porce):
- 200 g pohanky lámanky
- 400 ml vody
- sůl
- 4 stroužky česneku
- trocha majoránky
- 1 nastrouhaná mrkev
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 20 ml oleje
Postup:
- Pohanku přelijeme vroucí vodou, krátce povaříme a necháme odstát.
- Jakmile pohanka zcela vychladne, vmícháme do ní sůl, oloupaný a nastrouhaný česnek, majoránku, mrkev, vejce a strouhanku.
- Navlhčenýma rukama tvoříme karbanátky, které smažíme z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova.
- Přebytečný tuk necháme vsáknout do ubrousků a poté karbanátky podáváme.
Vhodnou přílohou je jablečný nebo zelný salát.
Děkujeme panu Pavlovi za recept a posíláme mu za odměnu tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.