Potravinová a histaminová alergie a intolerance. Téma pro nutriční terapeutku
Už se vám někdy stalo, že jste po jídle měli problémy se zažíváním, začala vám téct rýma, pociťovali jste svědivost na sliznicích nebo jste dokonce otekli? Pak může jít o potravinovou a histaminovou alergii a intoleranci.
Vedoucí nutriční terapeutky Martiny Siwkové z Fakultní nemocnice Ostrava jsme se zeptali na detaily i na to, jak se dá v praxi náš jídelníček upravit tak, abychom se podobným nežádoucím reakcím vyhnuli.
Související
-
Pylová alergie: Kromě rukou je třeba umýt i obličej a vlasy, říká lékařka
Kromě krás přírody zaznamenávají na jaře alergici zvýšené množství pylových alergenů v ovzduší. Co mohou alergici dělat, jsme se ptali lékařky Olgy Škopkové.
-
Lékárna: Dopady poruch příjmu potravy na imunitní systém
Výživová poradkyně, nutriční terapeutka Karla Sedláčková z Fakultní nemocnice Ostrava hovoří o dopadech poruch příjmů potravy a nevyvážených diet na náš imunitní systém.
-
Které organizmy v našem těle jsou obvyklé a normální, a kterých je třeba se zbavovat?
Paraziti se v současné době nestávají tím hlavním problémem, který máme. Spíš naopak. Náš obranný systém je najednou jako kdyby bez práce. A tak nastupují alergie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.