Přišli jste o řidičák? Jak ho dostat zpátky, poradí právník Tomáš Krásný

17. březen 2020

S právníkem Tomášem Krásným se zaměříme na řidiče, kteří z jakéhokoli důvodu přišli o řidičské oprávnění. Dozvíte se mj., jak postupovat, abyste tento důležitý dokument získali zpět.

Vrácení řidičského průkazu po trestu nebo vybodování není tak jednoduché, jak si mnohý myslí. Nestačí přijít na úřad a chtít řidičák zpět. Musí se podat písemná žádost, a pokud je řidičák v čistírně déle než rok, pak musí člověk absolvovat znovu i testy v autoškole, případně psychotesty.

Právník doporučuje, aby na to lidé mysleli již před ukončením trestu – cca měsíc – aby si vše potřebné dali dohromady, pokud mají žádost a další věci pokupě, úředníci bývají většinou vstřícní, nicméně oficiální lhůtu na vyřízení mají 30 dnů.  Shrnuto – různé podmínky opětovného získání řidičského průkazu jsou závislé na délce trestu.

Pozor! I doklad o absolvování autoškoly a psychotestů má jen omezenou životnost. Nemůžeme tedy udělat potřebné, získat potvrzení a podjet např. na delší dovolenou.

A není možné ani po uplynutí trestu začít řídit vozidlo bez toho, aniž bych měl již fyzicky v ruce řidičák – tedy v době, kdy teprve probíhá úřednická procedura jeho navrácení. Je to sice jenom přestupek, ale mohou mně potrestat pokutou případně prodloužením trestu.

A ještě jedna věc – mohu požádat o prominutí části trestu (s výjimkou tzv. vybodování). Pokud mi správní orgán vyhoví, jsem ale v tzv. podmínce, kdy musím žít řádným životem. Znamená to tedy, že se podmínka nevztahuje jen na případné prohřešky za volantem, ale např. i na výtržnosti, krádeže a další lumpárny.

autor: Eva Panošová
Spustit audio