Seniorům v Mořkově přibyla další možnost zábavy, při které si protáhnou tělo

13. listopad 2018

Pobavit se s přáteli na čerstvém vzduchu a udělat přitom něco pro své tělo. Senioři v Mořkově na Novojičínsku se teď můžou protáhnout na šesti posilovacích strojích, které obec postavila v areálu sportoviště a před společenským domem. Slavnostní zahájení provozu doplnila přednáška, jak se na zeleném sportovním nářadí správně pohybovat.

„První stroj se jmenuje koník neboli jezdec, kde posilujeme horní i dolní končetiny, dále zádové svalstvo i břišní svalstvo,“ vysvětluje cvičitelka Ivana Kučerová.

Je to dobrý, můžu i zrychlit nožkami,“ směje se jedna z obyvatelek Mořkova, která si přišla posilovací stroje vyzkoušet. „Budeme tady chodit, je to kousek, dodává Olga Kudělková. „Jak se mi pádluje? No, zatím těžko ze začátku, poprvé. Sem tam se tu stavím,“ slibuje také další mořkovská obyvatelka, paní Marie.

„Mořkov má 2,5 tisíce obyvatel, což je jedna z největších obcí okresu. A máme tady opravdu v hojné míře zastoupenou věkovou kategorii seniorů. Proto jsme chtěli, aby i oni měli své vyžití, jako mají děti na dětském hřišti. Tak mají vyžití tady na těchto cvičebních prvcích,“ vysvětluje starostka Ivana Váňová (KDU-ČSL), proč je hřiště právě v Mořkově a ne v jiném větším městě, kde by se dalo spíš očekávat.

Setkávání různých generací

„Máme tady čtyři stroje umístěné u workoutového hřiště a ještě dva máme umístěné před společenským domem u dětského hřiště. Je to právě ta myšlenka, aby se tam potkávalo více věkových kategorií, aby se tam potkávaly malé děti se staršími, což je prakticky přirozené a tak by to mělo být. Oni se navzájem respektují, pak se k sobě i slušněji chovají,“ dodává starostka.

Hejtmanství chce rozšířit síť služeb pro seniory. V roce 2050 mají důchodci tvořit třetinu obyvatel

02642570.jpeg

Moravskoslezský kraj nemá dost míst v domovech pro seniory. I kvůli demografickému vývoji se má situace zhoršovat. Podle odhadů hejtmanství můžou důchodci v roce 2050 tvořit až třetinu obyvatel Moravskoslezského kraje.

Ivana Kučerová je cvičitelka a před chvílí stroje představovala. V čem se liší oproti strojům pro posilování mladších lidí? „Liší se tím, že jsou jednodušší, i že se dá na nich sedět, což je pro seniory výhodnější, lepší. Je to i pro koordinaci těla – nemají strach, že by spadli nebo něco se jim mohlo stát, takže v tom je to jednodušší, že mají pocit bezpečí a jistoty,“ vysvětluje.

„Chceme, aby senioři byli co nejdéle ve svém přirozeném prostředí, to znamená doma. A k tomu je potřebujeme taktéž rozhýbat. A to je jeden z počinů Moravskoslezského kraje,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL) s tím, že kraj poslal do Mořkova 100 tisíc korun. Obec pak přidala stejnou sumu.

Posilovací stroje jsou volně přístupné po celý den.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související