Sérii jazzových koncertů ve Studiu 1 odstartovali Inner Spaces

26. únor 2016

V Českém rozhlase Ostrava ve čtvrtek odstartoval další ročník série Moravsko-slezských jazzových koncertů. V rámci ojedinělého hudebního cyklu se postupně představí tři kapely nebo interpreti z nastupující generace jazzmanů. První, tedy zimní koncert patřil česko-polskému kvintetu Inner Spaces, kteří dali posluchačům nahlédnout do svých vnitřních vesmírů.

Inner Spaces vznikli jako tvůrčí projekt tří českých hudebníků a skladatelů - trumpetistky Štěpánky Balcarové, saxofonisty Luboše Soukupa a pianisty Víta Křišťana, kteří se potkali na studiích v polských Katovicích. Kvinteto doplňují ještě dva Poláci - Max Mucha (basa) a Grzegorz Masłowski (bicí).

„Tu hudbu bych charakterizoval asi tak, že jsme na začátku dávali důraz na prokompovanost, a zkoušeli jsme, co všechno můžeme v rámci kvintetu obsáhnout. A teď jsme si řekli, že bychom se rádi vrátili k tomu, jak jsme začali. Pro nás je to takový pocit bezpečné zóny, kterou máme mezi sebou jako muzikanti i jako lidi. To je takové typické pro tu kapelu,“ vysvětluje Vít Křišťan.

Do ostravského studia dorazili s novým repertoárem a plní očekávání. Z koncertu totiž vznikne nahrávka, kterou kapela plánuje využít i dál, prozradila Štěpánka Balcarová.

„Z toho, že se náš nový repertoár dostane k posluchačům, máme radost. A zároveň zvažujeme, že bychom tento materiál vydali jako naši třetí desku. Takže doufáme, že i obecenstvo nám vytvoří hezkou atmosféru, že se nám bude dobře hrát,“ přeje si hudebnice.

Kvinteto Inner Spaces se na jazzové scéně poprvé objevilo před sedmi lety. Na svém kontě má řadu ocenění v Polsku a za svou druhou desku získalo dokonce českou cenu Anděl. Kvůli vytíženosti všech členů se ale paradoxně schází jen asi dvakrát ročně.

02271768.jpeg

„Zase máme o to větší radost, že se vidíme. I to nahrávání je pak tím vzácnější a je hrozně fajn, že jsme tady. A na místě, kde vzniklo naše první album, vzniká třetí,“ dodává pianista Vít Křišťan.

V rámci rozhlasového cyklu mohli Inner Spaces vystoupit díky tomu, že jsou spjatí s Moravou a Slezskem a mají vlastní repertoár. Záznam jejich koncertu si můžete poslechnout 11. března na stanici Vltava.

Inner Spaces s Davidem Dorůžkou na JazzFestuBrno – David Dorůžka, Luboš Soukup, Štěpánka Balcarová a Grzegorz Masłowski
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.