Školy stále neví, jestli dostanou další peníze na ukrajinské asistenty

2. květen 2023 10:22

Ministerstvo školství jedná o další podpoře pro ukrajinské asistenty. Školy zatím dostaly peníze jen do konce srpna. V Moravskoslezském kraji jde zhruba o pět desítek zařízení. Pedagogy z Ukrajiny potřebuje třeba Základní škola Nádražní v Ostravě. Teď tam chodí více než 60 ukrajinských dětí a další přibývají. Zvlášť noví žáci potřebují s adaptací pomoct.

Deváťáci Maxim a Staz se právě učí pády v hodině českého jazyka. V České republice, jsou teprve 3 měsíce. S látkou jim pomáhá ukrajinská asistentka pedagoga Ala Vaselevska. „Ráda ve škole pracuji, vidím ten výsledek. Připravovali jsme deváťáky na gymnázium, některé jsme potřebovali naučit velmi rychle a bylo to dobré,“ říká Ala Vaselevska.

Ředitel ZŠ Nádražní v Ostravě Libor Novotný momentálně zaměstnává ukrajinské pedagogy tři, na částečné úvazky. „Jejich role je nezastupitelná především při té prvotní adaptaci. I v této době přicházejí děti z Ukrajiny, které jsou neposkvrněny českým školstvím. Jsou to děti, které teprve teď se dostávají do stavu té ochrany. A pro ně ty ukrajinské asistenty budeme určitě potřebovat i v příštím školním roce. Tak doufáme, že od 1. 9. to bude pokračovat,“ říká ředitel.

Hejtmanství dostalo od ministerstva školství 15 milionů korun na mzdy a odvody ukrajinských asistentů od ledna letošního roku do konce srpna a o podporu se přihlásilo zhruba 50 škol.

Peníze hejtmanství vyúčtuje až zpětně. A podle náměstka Stanislava Folwarczného (ODS) by nějaké měly ještě zbýt. „Ale je to odhad, že si myslím, že ta částka nebude vyčerpána v tom období, takže peníze na nový školní rok ještě budou. Ale toto je na rozhodnutí ministerstva školství, jak v té věci bude postupovat,“ připomíná Folwarczný.

A podle mluvčí Anety Lednové Ministerstvo školství právě o dalších penězích pro ukrajinské asistenty jedná. Kdy by mohlo padnout rozhodnutí, ale neupřesnila.

Spustit audio