Školy v Moravskoslezském kraji se připravují na návrat žáků z druhého stupně

7. květen 2021 16:37

Výuku na druhém stupni základních škol obnoví od pondělí i Moravskoslezský kraj. Stejně jako u prvního stupně bude v rotačním režimu. Děti čeká i pravidelné testování. Ředitelé proto teď musí vše na jejich návrat připravit.

Libuše Neupauerová ze Základní školy Františka Hrubína v Havířově měla dosud s žáky sedmé třídy distanční hodinu ruštiny. Příští týden už se s nimi potká naživo.

„Už se na ně fakt těším. Stihli jsme, co jsme v rámci možností mohli. Ale konkrétně tato sedmá třída – vím, že děti nebudou umět pořádně psát. Sice píší v pracovním sešitě, dělají úkoly, ale je to bez kontroly a bez dalšího procvičování,“ říká kantorka.

Čtěte také

Podle ředitele Tomáše Ptáčka už mají rotační výuku nacvičenou z loňského roku. Novinkou je ale pravidelné testování.

„Děti si otestujeme ve třídách před první hodinou, takže tomu uzpůsobíme příchody. Větší náročnost bude na hlídání dětí, které první den do školy nepřijdou,“ říká ředitel.

Učitelé druhého stupně teď budou muset zvládat distanční i prezenční výuku. „Půlka tříd je prázdných a učitel, který bude učit béčka, tak si je odučí klasicky ve třídách. A pokud má učit i v áčku, tak půjde do třídy toho áčka, kde je počítač s kamerou a mikrofonem, a hodinu si odvede distančně. Home office už bohužel nebude možný, protože si nedokážu představit, že by lítali hodinu tam a hodinu tam,“ vysvětluje Ptáček.

Kvůli většímu počtu dětí v budově musel ředitel omezit i jejich pohyb. „Další takový nekomfort je, že se bude ve třídách větrat, ale umožňujeme dětem, aby měly bundy, mikiny a podobně,“ dodává ředitel. Škola také uzavřela šatny, boty si děti budou zouvat před třídami.

Spustit audio

Související