Starostou Bohumína je posedmé Petr Vícha, ČSSD opět vládne sama

29. říjen 2018 18:29

Starostou Bohumína se dnes už posedmé stal Petr Vícha (ČSSD), který v města stojí už 24 let. Hlasovalo pro něj 22 z 23 zastupitelů, sám Vícha se zdržel hlasování.

Navzdory klesajícím celostátním preferencím sociálních demokratů dokázala ČSSD ve městě získat 57,12 procenta hlasů a má pohodlnou většinu 16 mandátů ve třiadvacetičlenném zastupitelstvu.

Po páté v řadě tak ČSSD bude ve městě vládnout bez koalice s dalšími subjekty. Funkce místostarostů rovněž obhájili Igor Bruzl (ČSSD) a Lumír Macura (ČSSD).

"Obyvatelé města nám dali do příštího volebního období velmi silný mandát, což nás těší a zároveň obrovsky zavazuje. Máme před sebou spoustu rozdělané práce. Vážím si toho, že na důležitých a pro město zásadních věcech jsme se vždy napříč politickými stranami dohodli a nad problémy jsme vždy konstruktivně debatovali," uvedl Vícha. 

"Doufám, že i v tomto volebním období nebudeme politikařit, ale spolupracovat napříč politickým spektrem tak, aby Bohumín dál vzkvétal," dodal.

Podle něj se zastupitelé ze všech uskupení budou moci na chodu města podílet prostřednictvím práce v komisích a výborech.

V Bohumíně se do zastupitelstva ještě dostalo hnutí ANO se čtyřmi mandáty a také KSČM, Piráti a ODS, kteří mají po jednom zastupiteli. Vícha v říjnu uspěl i při obhajobě senátorského křesla, když ve druhém kole porazil někdejší primátorku Havířova Miladu Halíkovou (KSČM).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související