Štramberský Národní sad jsou kromě Šipky i sochy v lese. Radnice plánuje sad opravit

18. listopad 2016

Návštěvníci Štramberku sice míří většinou na tamní hrad Trúba, své ale dokáže nabídnout i kopec Kotouč přímo naproti. Národní sad oslaví za pár let rovnou stovku a město jej chce do té doby nechat trochu omladit. Návštěvníci se dočkají nových chodníků a malého amfiteátru. Už teď prochází renovací pomník padlých.

V chladném ránu pracuje u vstupu do Národního sadu čtveřice pracovníků a pomocí fukaru a hrábí mezi popraškem sněhu odstraňuje popadané listí. Kousek odtud za místní školou stojí památník padlých ve světové válce z roku 1928. Měří asi čtyři metry a na mramorovém pilíři je sousoší ženy a umírajícího vojáka. Právě tento památník teď prochází rekonstrukcí.

Kříž v Národním sadu

„Volají po tom především pamětníci, aby se dal do původního stavu. Takže jsme vlastně postupně začali s tou rekonstrukcí, která bude na několik etap, protože vyžaduje několik procesů renovace,“ říká starosta Štramberku David Plandor (nezávislý).

Oprava památníku padlých je začátek revitalizace celého Národního sadu. Celý areál už je podle starosty poněkud v zastaralé podobě, není tady pořádná navigace pro turisty.

„Měl by přibýt malý amfiteátr. Vstupní prostor vyžaduje úpravu zahradní architektury, aby to celé ladilo,“ dodává starosta.

Většina Národního sadu se nachází na kopci nad městem. Chodníčky, které se proplétají Národním sadem, by měly být jedním z hlavních předmětů revitalizace.

„Uvažujeme, že tady provedeme také nějaké trasy, třeba běžecké nebo naučné stezky pro děti. Chceme areál kolem jeskyně Šipky upravit tak, aby ladil i s tím, že jsou kolem různé památníky umělců či osobností z historie České republiky,“ vysvětluje starosta.

V příštím roce by měla být vybraná finální podoba revitalizace Národního sadu a za dva roky by se mělo začít pracovat. Náklady odhaduje na zhruba 10 milionů korun.

Výhled od Šipky na Štramberk
autor: Michal Polášek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.