Tata bojs v Opavě, Mig 21 v Novém Jičíně, Fantastická Ostrava... Vyberte si z našich tipů

23. červen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Slunovrat v Opavě

Festival Slunovrat, který se odehrává na deseti místech v Opavě, nabízí vystoupení švýcarské kapely The Young Gods, balkánské dechovky Mr. Žarko i českých kapel Tata Bojs či Dva. V programu bude také beseda s dokumentaristkou Olgou Sommerovou, která uvede několik svých filmů. Festival, který je žánrově rozkročen od folkloru až po elektronickou hudbu, vyvrcholí 24. června.

Podrobnosti o akci najdete na webu festivalslunovrat.cz.

Skupina MIG 21, Jiří Macháček

Den pro rodinu v Karviné
Den pro rodinu se koná v pátek od 11 hodin v Karviné. A to na tamním Masarykově náměstí. Budou tam atrakce a tvořivé dílničky pro děti, vystoupí žonglér a program zakončí zpěvačka Kaczi. 

Znovuotevření U6
V ostravských Dolních Vítkovicích se otevírá obnovená expozice Malého světa techniky U6. Pro veřejnost bude přístupná od pátečních 14 hodin. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na novou část expozice zaměřující se na lodní dopravu. Mohou si tam zazávodit na šlapadlech nebo si vyzkoušet, jaké je to být kapitánem lodi.

Fajné léto po židovsku
Třetí ročník festivalu Fajné léto po židovsku startuje v pátek v Krnově. Představí židovskou kulturu. Součástí festivalu jsou koncerty, přednášky i loutkové divadlo Starost. Vypravit se zájemci mohou i na prohlídku synagogy nebo se zúčastnit slavnostního položení kamenů zmizelých na ulici Karla Čapka. Třídenní festival začíná v pátek v 17 hodin. Podrobnosti najdete na webu krnovska-synagoga.cz.

Synagoga v Krnově

Literární procházka Bohumínem
Za literárními zajímavostmi se můžete v sobotu vydat do Bohumína. Literární procházku pořádá Knihovna města Ostravy, průvodcem bude Bohumíňák Petr Ligocký. Sraz zájemců je v 10 hodin u vlakového nádraží. Délka procházky je asi 180 minut, vstup zdarma.

Pivobraní v Novém Jičíně
Pivobraní se v sobotu koná na Masarykově náměstí v Novém Jičíně. Startuje už v 11 hodin, představí se tam desítky menších pivovarů, v bohatém kulturním programu se představí například Mig 21 nebo Buty a ve 23 hodin tradiční akci zakončí koncert skupiny Poletíme?. Přesný program či informace o jednotlivých pivovarech najdete na webu pivobraninj.cz.

Tour de Aleje
A další pozvánka míří k milovníkům přírody. V sobotu se totiž koná rodinná cyklojízda Tour de Aleje 2023, kterou pořádá spolek Arnika. Cyklisté startovným přispějí na výsadbu stromů a alejí. Registrace začíná v 8:30, startuje se v Poodří, konkrétně ve sportovním areálu obce Jistebník.

Běžecký závod Revírní pohodová padesátka
Běžecký závod se v neděli koná v okolí Karvinského moře. Na start Revírní pohodové padesátky se lidé postaví přesně v 9 hodin, a to v areálu Lodičky parku Boženy Němcové v Karviné. Svou trasu tam ale může najít každý, kromě padesátikilometrové jsou k dispozici i krátké dráhy pro děti. Akci uzavře v 17 hodin koncert skupiny Světlo.

Půjčování lodiček
V Bohumíně zahájí v neděli v 9 hodin letošní provoz městská půjčovna lodí. Fungovat bude vždy v soboty, neděle a svátky, a to až do 13. října. V nabídce má kánoe pro dvě až tři osoby i čtyřmístné rafty. Plavidlo je nutné si předem rezervovat.

Fantastická Ostrava

Festival Fantastická Ostrava je dvoudenní festival pro všechny milovníky popkultury, tedy sci-fi, fantasy, hororu či komiksu. Začíná v sobotu v 10 hodin v industriálním prostoru Trojhalí Karolina.

Koncert na Hukvaldech
Na koncert vás zveme v neděli do amfiteátru v Hukvaldech, kde se cimbálová muzika spolu s olomouckými filharmoniky vydají po Janáčkově chodníčku za moravskými lidovými písněmi. Koncert tam začíná v 18 hodin, v případě deště se přesouvá do ostravského Domu kultury Poklad.

Slavnosti pánů ze Sovince
Na hradě Sovinci na Bruntálsku se v sobotu a v neděli konají Slavnosti pánů ze Sovince. Akce je zaměřena na historické období gotiky a rané renesance. Návštěvníky čekají dva dny plné šermířských vystoupení, lukostřelba, historické skupiny, kouzelník a iluzionista a další doprovodný program. V dobovém ležení si návštěvníci taky mohou vyzkoušet historické oděvy.

Rudolf II. ožívá
A v nově zrekonstruovaných prostorách kravařského zámku připravili výstavu Rudolf II. ožívá. Jde o multimediální expozici, která pomůže odhalit nejtajemnějšího českého panovníka a císaře. Zámek je otevřený denně s výjimkou pondělka.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio