Tříkrálová sbírka v Moravskoslezském kraji podpoří domácí péči o nemocné a seniory

3. leden 2024 11:07

Přes deset tisíc koledníků se letos v Moravskoslezském kraji zapojuje do tradiční Tříkrálové sbírky. Diecézní charita tak chce získat peníze na 55 projektů, které pomohou lidem postiženým vážnými nemocemi, osaměním ve stáří nebo nepříznivou ekonomickou situací. Lidé mohou přispět do zapečetěných pokladniček nebo bezhotovostně na účty jednotlivých charit.

My tři králové jdeme k vám... S touto písní na rtech teď koledníci vyrážejí po celém kraji. Už počtyřiadvacáté a v některých rodinách je to už podle koordinátora sbírky Martina Hořínka dědičné. „Lidé, co začínali jako děti, už mají své vlastní děti. Takže už chodí další generace koledníků,“ říká.

Pro rok 2024 schválila Tříkrálová komise 55 záměrů, které budou jednotlivé oblastní Charity realizovat v rámci svého působení v Moravskoslezském kraji a v části Jesenicka. Finance umožní např. Charitě Frýdek-Místek rozjezd nové služby Denního stacionáře pro seniory v Paskově, ostravská Charita plánuje pořídit nový vůz pro Hospic sv. Lukáše.
Kompletní seznam záměrů najdete ZDE.

Do zapečetěných pokladniček koledníci v kraji loni vybrali přes 24 milionů korun, dosud nejvíc. Podobnou částku čekají i letos a chtějí za ní podle ředitele Diecézní Charity ostravsko-opavské Lukáše Curyla pořídit i nová auta pro terénní služby v sedmi městech kraje.

Vybrané peníze podpoří i rekonstrukce charitních zařízení pro nemocné a seniory. V ostravském Domově sv. Václava chtějí podle ředitele ostravské charity Martina Pražáka přistavět nové pokoje. „V současné době máme asi dva a půl milionu korun a očekáváme nějaký výnos na evakuační výtah, což je součástí té rekonstrukce,“ vysvětluje Pražák.

V Třinci a Frýdku Místku projdou v sobotu městy tříkrálové průvody koledníků v kostýmech. V Opavě zase na pátek chystají pro koledníky mši svatou a v Ostravě-Porubě je pohostí punčem.

Spustit audio

Související