Umí rozpoznat rakovinu, ale kvůli nevyhovujícím prostorám nemají certifikaci

27. únor 2020 12:12

České centrum signálních zvířat v Kopřivnici shání peníze na vznik laboratoře. Vědci tam už čtyři roky cvičí psy na rozpoznávání rakoviny. Nemají ale potřebnou certifikaci a jedním z důvodů je to, že fungují v nevyhovujících prostorech. Teď dostali budovu od kraje a snaží se ji opravit.

„Chystám tři sklenice, ve kterých jsou negativní vzorky, ukládám je do stojanu spolu s pozitivním vzorkem. Pes chodí kolem stojanu, přičichává k jednotlivým sklenicím a tu s pozitivním vzorkem by měl označit,“ vysvětluje výzkumník Spiros Tavandzis.

Tříletý australský honácký pes Bulík přičichnutím k 4 vzorkům dokázal rozpoznat ten, který patřil onkologickému pacientovi a svému cvičiteli Josefu Kaňovi jej označil přilehnutím.

Čtěte také

Právě k rozpoznávání rakoviny cvičí v Centru signálních zvířat v Kopřivnici už 22 psů. „Výzkum neustále pokračuje. Potřebujeme co nejvíce vzorků, abychom mohli co nejzodpovědněji říct, že to funguje,“ vysvětluje kynolog Josef Kaňa.

Výzkumníkům se už povedlo získat vzorky například z banky Masarykova onkologického centra v Brně. I přesto je pro ně stále náročné získat pro svůj výzkum certifikaci. Mohou za to i prostory, ve kterých výzkum probíhá. „Původně to byla skautská základna a je tady cítit pach staré budovy. Pes by to měl umět odfiltrovat, ale chceme eliminovat veškerou zátěž na toho psa,“ dodává Tavandzis.

Spiros Tavandzis připravuje vzorky pro výcvik psů

Sbírka na Startovači

Výzkumníci už od kraje získali zdarma nedalekou budovu opuštěného výměníku. Teď pořádají sbírku na vytvoření projektové dokumentace. „Vybíráme na Startovači 330 tisíc korun. Není to celá částka té projektové dokumentace, ta se blíží půl milionu korun,“ říká Kaňa.

Pokud peníze vyberou, budou mít rok na to, aby budovu za dalších asi 6 milionů korun opravili. „Budovu jsme dostali od kraje darem za určitých podmínek. Jedna z nich je, že kolaudace musí být do konce roku 2021,“ dodává Kaňa.

V nových prostorách by pak měla vzniknout kromě cvičící místnosti i opravdová laboratoř. Výzkumníci si slibují, že díky ní by se měl snížit počet chyb psů, což by mělo výzkum urychlit.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio