Útočník v ostravské nemocnici zabil šest lidí, před zásahem policie se střelil do hlavy

10. prosinec 2019 11:52

Ve Fakultní nemocnici v Ostravě se v úterý po sedmé hodině ráno střílelo. Pachatel zabil šest lidí. Tři další jsou zranění, informovala policie. Policie pátrala po podezřelém muži v červené vestě, který jel ve stříbrošedém voze Renault Laguna 9T57401. Ten později před zásahem policie spáchal sebevraždu. Původně policisté hledali muže v červené bundě, později ho označila za svědka. Motiv pachatele není znám.

Útočník podle ředitele fakultní nemocnice v Ostravě Jiřího Havrlanta střílel kolem sedmé hodiny ranní na traumatologické ambulanci na poliklinice. Policie na místo dojela v 7:24. Podle policistů střílel z nelegálně držené krátké zbraně české výroby ráže devět milimetrů. Neměl žádného komplice.

Událost jsme v online reportáži sledovali zde.

Podle Havrlanta na místě zastřelil pět lidí. Šestý zemřel při operaci na operačním sále. Tři další byli zraněni. Šlo o dospělé pacienty nemocnice.

Čtěte také

Policisté po pachateli od rána pátrali. Odjel podle nich ve stříbrošedém voze Renault Laguna registrační značky 9T57401. Ještě před zásahem policie u Děhylova na Opavsku spáchal sebevraždu, střelil se do hlavy.

Do Ostravy během dne zamířili premiér a šéf ANO Andrej Babiš i ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO byl v době útoku v zahraničí, svou pracovní cestu ale přerušil.

p201912100297901_191210-105509_ada.jpeg

Policie také posílila dohled nad vybranými měkkými cíli po celém Česku. Podle Policejního prezidia jde například o školy, nemocnice nebo obchodní centra.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii Česka. V únoru 2015 zastřelil muž v restauraci v Uherském Brodě osm lidí a pak sebe.

STŘELBA V OSTRAVSKÉ NEMOCNICI JE DRUHÁ NEJTRAGIČTĚJŠÍ V ČESKU

  • 8. března 2009 - Jednačtyřicetiletý muž zastřelil při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě; v nemocnici zraněním podlehl.
  • 22. září 2011 - Muž ve Svitavách několika ranami z krátké střelné nelegálně držené zbraně zastřelil svoji družku a její nezletilou dceru. Následně spáchal sebevraždu.
  • 10. listopadu 2011 - V areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích zemřeli po střelbě tři muži včetně pachatele, bratra bývalého člena představenstva firmy a zbrojaře Pavla Musely Karla. Jedna žena byla lehce zraněna.
  • 4. listopadu 2013 - Dva lidé zemřeli a jeden byl těžce zraněn při střelbě v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Oběťmi byla studentka a její dědeček, zraněna byla dívčina babička, motivem činu byla neopětovaná láska. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen učitel angličtiny Ondřej Dlouhý, v listopadu 2014 ho soud poslal na 27 let vězení.
  • 24. února 2015 - V restauraci Družba v Uherském Brodě zastřelil dlouhodobě nezaměstnaný elektrikář Zdeněk Kovář sedm mužů a jednu ženu a nakonec i sebe. Třiašedesátiletého pachatele nejtragičtějšího neštěstí svého druhu v ČR sousedé po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.
  • 10. prosince 2019 - Ve Fakultní nemocnici v Ostravě se střílelo v jedné z nemocničních ambulancí. Útočník šest lidí zabil, další tři zranil. Poté se na útěku před policií zastřelil.
autoři: mrk , ako | zdroje: ČTK , iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související